23948sdkhjf

Grøn biogas indtager naturgasnettet

Ny kortlægning: Mængden af grøn biogas i naturgasnettet stiger mere end 500 procent inden udgangen af 2016.
Langt de fleste af dem ved det ikke, men flere tusind danske naturgaskunder får nu rent faktisk CO2-neutral biogas ind i huset i stedet for naturgas. Det sker, fordi både Dong Energy og HMN Naturgas I/S som led i den grønne omstilling er begyndt at sende såkaldt opgraderet biogas ud i naturgasnettet.

Indtil videre er tale om relativt beskedne mængder. Men allerede ved udgangen af 2016 vil den samlede mængde af CO2-neutral gas i naturgasnettet være mere end fem gange så stor som nu, viser ny kortlægning fra Danmarks største naturgasselskab, HMN Naturgas I/S.

Kortlægningen medtager eksisterende projekter samt planlagte projekter, hvor der er lavet en tilslutningsaftale.

Den spæde begyndelse
For de enkelte naturgaskunder har det hverken økonomisk eller praktisk betydning, at opvarmningen af deres huse nu sker med biogas i stedet for naturgas. Til gengæld har det direkte virkning på klimaet. Ved at erstatte naturgas med biogas reduceres CO2-udledningen nemlig betragteligt, idet biogassen er CO2-neutral.

- Dette er kun den spæde begyndelse. Siden januar 2014 er vi begyndt at sende biogas ud i nettet fire forskellige steder i landet. Og i løbet af i år og næste år forventer vi at sætte gang i en række yderligere projekter. Samtidig er de andre distrubutionsselskaber på vej med en række store projekter”, siger formand for HMN Naturgas I/S, Ole Bjørstorp (S), som er borgmester i Ishøj Kommune. Ishøj Kommune er én af de 57 kommuner, der i fællesskab ejer HMN Naturgas I/S.

Beskedne mængder
Indtil videre er der tale om relativt beskedne mængder af biogas. De eksisterende projekter udgør har en årlig produktionskapacitet på ca. 32 mio. kubikmeter.

Men kortlægningen viser at allerede fra slutningen af året vil de tre danske distributionsselskaber – HMN Naturgas I/S, DONG Gas Distribution A/S og NGF Nature Energy (det tidl. Naturgas Fyn) – til sammen sende ca. 76 mio. kubikmeter opgraderet biogas ud i naturgasnettet på årlig basis. Og i slutningen af 2016 vil den samlede årlige mængde nå op på ca. 179 millioner kubikmeter. Det svarer til varmeforsyningen af ca. 100.000 parcelhuse og vil give en årlig CO2-besparelse på ca. 400.000 tons.

I årene efter 2016 vil mængden vokse yderligere. Mange andre projekter er nemlig på trapperne.

- Biogas er et vigtigt element i politikernes plan om, at Danmark fra 2050 ikke skal anvende fossile brændsler. At opgradere biogas og sende den ud i naturgasnettet er en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde at nedbringe CO2-udledningen på. Og det flugter samtidig med ønskerne om, at naturgasnettet i stigende grad skal bruges til transport og lagring af grønne gasser som biogas og brint, siger Ole Bjørstorp.

Stadig lidt bagud
Ole Bjørstrup henviser til Energistyrelsens nyeste analyser for fremtidens energiforsyning, hvor det fremgår, at biogas skal spille en større rolle som energikilde.

- At sende opgraderet biogas ud i naturgasnettet har i en årrække været praktiseret i lande som Sverige, Tyskland og Holland. Nu er der også for alvor kommet hul på bylden herhjemme, men vi er fortsat bagud i forhold til vores nabolande. I Danmark har vi jo netop den fordel, at vi har et vidtforgrenet naturgasnet, som kan bruges til at sende grønne gasser som f.eks. biogas ud til forbrugerne, siger formanden for HMN Naturgas I/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14