23948sdkhjf

Forsyningsselskaber indgår praktikalliance

En ny alliance mellem tre nordsjællandske forsyningsselskaber og den lokale erhvervsskole ser dagens lys.
- Hvis vi skal sikre arbejdskraften i fremtiden, er det vigtigt, at vi får uddannet de unge mennesker, og at de får et kendskab til forsyningsbranchen, og hvad den kan byde på, siger direktør i Halsnæs Forsyning A/S, Jan Hvidtfeldt Andersen.

Derfor har de tre forsyningsselskaber Halsnæs Forsyning A/S, Frederikssund Forsyning A/S og Furesø Egedal Forsyning A/S påbegyndt et strategisk samarbejde med Erhvervsskolen Nordsjælland.

Hjælp til papirarbejdet
Samarbejdet går dels ud på at informere erhvervsskoleleverne om mulighederne for at blive uddannet på et forsyningsselskab, bl.a. ved at holde åbent hus på forsyningsselskaberne, og dels at erhvervsskolen hjælper med at løfte den administrative byrde. For når man er en mellemstor virksomhed med 75 medarbejdere som Halsnæs Forsyning A/S, har man ikke en stor HR-afdeling, som tager sig af papirarbejdet, der følger med det af have en lærling.

- Det med at tage en lærling er ikke noget, man bare lige gør. Virksomheden skal være gearet til det. Først skal du godkendes som praktiksted, hvilket er en større procedure, som kan virke uigennemskuelig, og så skal praktikforløbet planlægges og følges op på undervejs. Derfor er vi meget glade for, at Erhvervsskolen Nordsjælland er gået aktivt ind i samarbejdet og har forståelse for vores udfordringer med den administrative del og hjælper os med at sætte det i system, siger Jan Hvidtfeldt Andersen.

På Erhvervsskolen Nordsjælland er centerchef Tina Steinbrenner ikke i tvivl om, at vi vil se flere eksempler på praktikalliancer blandt mindre og mellemstore virksomheder.

- Der er ingen tvivl om, at Halsnæs Forsyning og de andre virksomheder i praktikalliancen er frontløberne på det her felt. Vi er gået ind i samarbejdet for at udvikle et klart koncept og få et system op at stå, der organisatorisk gør det let for virksomhederne at gå sammen om at tage lærlinge, og gør det trygt for lærlingene at have flere praktiksteder under uddannelsesforløbet, siger hun og fortsætter:

- Hvis vi ikke griber den mulighed for at lave delaftaler, som erhvervsskolereformen har givet os, vil vi simpelthen gå glip af praktikpladser og få uddannet færre unge. Når en lærling har været i praktik på flere virksomheder, får vedkommende en stærk faglighed og et bredt netværk, så det kan bestemt anbefales.

Det kræver samarbejde
I første omgang koncentrerer de tre forsyningsselskaber sig om at tage tre lærlinge, som de deles om – en kontorelev, en smed og en elektriker, men med tiden vil de gerne have tre hver. De kan dog ikke alene løse opgave med at uddanne smeden og elektrikeren. Eksempelvis kan forsyningsselskaberne ikke selv tilbyde, at elektrikerlærlingen får erfaring med at løse elopgaver i borgeres hjem, hvilket skal indgå i uddannelsesforløbet. Derfor har forsyningsselskaberne allieret sig med lokale virksomheder, som kan hjælpe med at supplere de unges uddannelse. Og hvis målet er at skaffe flere praktikpladser er der ifølge Jan Hvidtfeldt Andersen brug for, at flere mindre og mellemstore virksomheder går sammen i klynger og tilbyder lærlingepladser i fællesskab.

- Når vi er flere om at løfte opgaven, kan vi tilbyde en større faglighed og en større volumen og sikre de unge mennesker den bedst mulige uddannelse. Men det kan ikke lade sig gøre uden, at erhvervsskolerne tilbyder hjælp med papirarbejdet, for det er en af de største udfordringer for en mindre virksomhed, siger Jan Hvidtfeldt Andersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063