23948sdkhjf

Avedøreværket dropper kul

Den sidste kraftvarmeblok på Avedøreværket skal ombygges, så den fra 2016 kan fyre med træpiller i stedet for kul.
Fra efteråret 2016 vil det største kraftvarmeværk i Danmark kunne producere varme baseret 100 procent på træpiller og halm i stedet for kul og gas.

- Med beslutningen om at ombygge blok 1 på Avedøreværket, bliver vi nu i stand til helt at droppe kul og gas, når vi producerer varme til over 215.000 hjem i Storkøbenhavn. Det er et markant skridt i den grønne omstilling, som vi tager på en omkostningseffektiv måde, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

VEKS og Dong Energy har netop indgået en ny aftale, der betyder, at Avedøreværkets blok 1 fra 2016 og frem til 2033 kan levere grøn varme til VEKS' kunder. Aftalen danner grundlag for investeringen i at ombygge og levetidsforlænge kraftværksblokken og er et væsentligt bidrag til Hovedstadens ambition om at være CO2-neutral i 2025.

- For VEKS har blok 1 på Avedøreværket altid været noget særligt. Da blokken blev sat i drift tilbage i 1990 fik Vestegnen - og dermed VEKS - sit eget kraftvarmeværk. Og snart kan hele værket levere CO2-neutral energi. Det er helt i tråd med VEKS’ bestyrelsesbeslutning i 2010 om at levere CO2-neutral fjernvarme. Hvis man har den fælles vilje kan processen fra beslutning til realisering være kort. Først blev blok 2 på Avedøreværket omstillet til 100 procent biomasse, og med den nye aftale vil blok 1 allerede fra slutningen af næste år levere grøn fjernvarme. Omlægningen af Avedøreværket til 100 procent biomasse er et projekt, vi alle kan være stolte af, siger Steen Christiansen, formand for VEKS.

Ombygningen, der er finansieret af Dong Energy og VEKS, går i gang i april i år og forventes afsluttet i efteråret 2016. Med ombygningen bliver den kulfyrede blok 1 i stand til også at kunne fyre med træpiller, og forventes fremover primært at bruge træpiller som brændsel til varmeproduktionen.

- Ved at bruge mere vind og biomasse, har vi i Dong Energy reduceret vores kulforbrug med 65 procent siden 2006. Og vi har et mål om, at mindst halvdelen af den el og varme, der kommer fra vores kraftværker i 2020, vil være baseret på bæredygtig biomasse i stedet for kul og gas. Det giver danskerne omkostningseffektiv grøn energi med høj forsyningssikkerhed," siger Thomas Dalsgaard.

Når blok 1 er ombygget, forventer Avedøreværket at producere fjernvarme baseret på biomasse til omkring 215.000 københavnske hjem samt strøm svarende til over 600.000 husstandes årlige forbrug.

Fakta om Avedøreværket
- Avedøreværket består af to blokke. Blok 1 bliver nu ombygget, så den forventes primært at fyre med træpiller men bibeholder muligheden for at fyre med kul.
- Blok 2 er et multibrændselsanlæg, som består af en hovedkedel, der fyrer med træpiller, en halmfyret kedel samt to gasturbiner
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125