23948sdkhjf

Varmeværker i Horsens er enige om fusion

Fusionen baner vejen for en trecifret millioninvestering i kraftvarmeværket i Horsens.
De to varmeværker Dagnæs-Bækkelund Varmeværk og Horsens Varmeværk i Horsens er enige om at fusionere. Fusionsaftalen skrives under i denne uge af værkernes bestyrelser, som efter grundige undersøgelser er enige om grundlaget for fusionen.

Aftalen er dog betinget af, at værkernes medlemmer siger ja til fusionen på hver sin ekstraordinære generalforsamling.

Fusionen træder i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015.

Lavere varmepris
Begge formænd glæder sig over fusionsaftalen, som ikke blot vil gøre driften af den fælles fjernvarme i Horsens endnu mere effektiv – forbrugerne, som er de reelle ejere af værkerne, vil også hurtigt kunne mærke en besparelse på deres varmeregning.

-Priserne vil falde allerede fra næste regnskabsår i begge værkers områder. I dag er der forskel på varmepriserne, men de bliver endeligt harmoniserede senest fra 1. juli 2018, så alle forbrugere betaler det samme pr. MWh, siger formand for Dagnæs-Bækkelund Varmeværk a.m.b.a. Carsten Schrøder, der dog også har et andet perspektiv end priserne:

-Med denne aftale skaber vi grundlaget for, at fjernvarmen i Horsens kan blive en vigtig brik i puslespillet om at nå såvel lokale, kommunale som nationale klimamål. Det er vigtigt for mig. Dette er et stort lokalt skridt i den grønne omstilling, siger han.

Hans formandskollega hos Horsens Varmeværk a.m.b.a. Niels Karl Grønlund peger på, at der er flere markante fordele ved fusionen:

-Med fusionen får Horsens ét fælles fjernvarmeværk, som fra første dag vil levere varme til ca. 8.000 andelshavere. Det er et tal, som vil stige til mere end det dobbelte, når Horsens Kommunes strategiske energiplan skal realiseres fuldt ud. Derfor er det vigtigt, at vi i fællesskab ruster os til en hverdag med langt flere kunder, end nogle af os i dag kan håndtere alene, siger han.

Alle nuværende varmeværkskunder kan altså glæde sig til et prisfald de kommende tre år, om end kunderne i Dagnæs-Bækkelunds område mærker det største fald.

-Vi forventer, at fra varmeåret 2018/19 vil varmeudgiften til et standardhus være på ca. 12.500 kr. om året. I dag er det tilsvarende tal knap 15.000 kr. hos Horsens Varmeværk og ca. 18.000 kr. ved Dagnæs-Bækkelund, siger Carsten Schrøder, som tilføjer, at den højere pris i Dagnæs-Bækkelund skyldes, at dette værk p.t. har en større gæld, som skal afvikles.

Prisfaldene er dog betinget af, at der ikke kommer ændringer udefra i form af f.eks. omlægning af afgifter. Sikkert er det dog, at kunderne har udsigt til en varmepris, der fra første dag bliver relativt lavere, end den ville have været uden en fusion.

Dobbelt kapacitet om få år
Med fusionen er varmeværkerne også godt i gang med at forberede sig på den udvidelse af fjernvarmenettet, som Horsens Kommune lægger op til de kommende år. Fusionen baner desuden vejen for en udvidelse af kraftvarmeværket på Endelavevej i Horsens, som de to værker allerede ejer i fællesskab.

-Kraftvarmeværket får forøget sin kapacitet til det dobbelte, når vi senere i år ansøger om at opføre et ekstra produktionsanlæg. Der bliver tale om en investering på ca. 250 mill. kr., som er helt nødvendig for at kunne levere varme til de nye kunder, der er på vej, siger Niels Karl Grønlund.

Dertil kommer flere store investeringer, bl.a. til en udvidelse af ledningsnettet, når Horsens Kommunes strategiske energiplan, som blev vedtaget for ca. to år siden, skal sættes i værk.

De to formænd understreger, at det nye varmeværk i byen fortsat vil være et a.m.b.a., der er ejet af kunderne. Det er da også kunderne, der skal sige endeligt ja til fusionen på to ekstraordinære generalforsamlinger. Begge værker holder deres første ekstraordinære generalforsamling onsdag 29. april på Hotel Opus i Horsens, og den anden og afsluttende er programsat til mandag 18. maj.

I første omgang lægges der op til, at de to bestyrelser smelter sammen til én bestyrelse, som vil bestå af de 10 medlemmer, som i dag udgør de to bestyrelser. Om to år reduceres bestyrelsen til ni personer og på længere sigt skal antallet ned på syv.

Horsens Kraftvarmeværk på Endelavevej fortsætter som et selvstændigt datterselskab med egen bestyrelse under det nye varmeværk. Det bliver dette selskab, der skal stå for driften af fremtidens fjernvarme i Horsens.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094