23948sdkhjf

Nærvarmeanlæg godt på vej i Føns

Pionerånd i Føns giver fra efteråret grøn energi til 40 husstande i landsbyen. Anlæggets første spadestik tages 25. marts 2015.
Til efteråret kan 40 husstande i Føns for første gang skrue op for radiatoren og lade det varme vand løbe uden først at fylde piller på pillefyret, brænde i ovnen eller olie på oliefyret. Til den tid vil det nemlig være Føns Nærvarmeanlæg, der forsyner husene med varme.

De 40 husstande vil primært få udskiftet gamle oliefyr, og med det nye biobrændselsanlæg - der satser på at skaffe brændslet lokalt - giver det en kæmpe CO2 reduktion. Men selvom fønsboerne dermed kan varme sig med god samvittighed, bliver det ikke en fordyrelse. Med frivillige kræfter er det lykkes at stable anlægget på benene som et andelsprojekt. Her bliver de 40 huse tilsluttet uden nævneværdige installationsomkostninger og med en forventet kilowatt-pris, der matcher det danske marked.

Varmeanlægget består af 2 stk. 200 kW kedler fra HDG Bavaria i Bayern. De leveres og monteres af Sprattenborg Smedie ApS, Vissenbjerg, Fyn.

Et stærkt lokalsamfund
Den frivillige arbejdsgruppe, der står bag projektet, har været i gang siden 2012 – og det er ikke bare deres eget behov for et varmt hus, der har drevet værket, hele landsbyens fremtid ligger dem på sinde:

- Vi vil gerne gøre Føns til en bæredygtig landsby. Men hvis landsbyen skal køre på grøn energi, er vi nødt til at have et net at formidle den gennem. Og så kan et fjernvarmeanlæg jo også få betydning i forhold til at tiltrække nye tilflyttere, siger Erik Bitsch Olsen, der er medlem af bestyrelsen.

Og selvom anlægget inden længe bliver en realitet, fortsætter de arbejdet. Næste mål for de frivillige er mere grøn og vedvarende energi.

Nærvarmesystemet tages i brug 1. oktober 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11