23948sdkhjf

Nordjysk vindenergi er top of the pop

Klumme: Vindenergi sætter Nordjylland på verdenskortet – og der skal vi samarbejde for at blive.
I starten af marts satte beslutningstagere fra hele verdens vindmølleindustri hinanden stævne ved den store EWEA offshore-konference i København.

Heldigvis gav det os her i én af Danmarks førende vindregioner mulighed for at inspirere og fortælle gæsterne om alt dét, vi kan her i Nordjylland. Hub North fik nemlig æren af at være vært for en velkomstmiddag for de mange delegerede, der startede en inspirationstur rundt i landet her.

De delegerede var ude at se Bladt Industries, Testcenter Østerild, North Sea Offshore Service Group, All NRG og Envision Energys testmølle i Thyborøn, som blev bygget i Frederikshavn.

Og selvom vi på disse breddegrader ikke sådan bryder os om at prale, så må vi nok alligevel et niveau op i forhold til ”det går da meget godt”, når vi skal beskrive vores vindenergivirksomheder i forhold til resten af verden.

Det går faktisk forrygende!

Siden 2010 er antallet af beskæftigede inden for vinenergi steget med 46 procent i Nordjylland. Vi huser verdens største vingefabrik, Siemens Wind Power Blade Division, verdens største inden for offshore vind-installationer og offshore-fundamenter, Bladt Industries. Desuden har vi Mammoet Wind, der er blandt verdens største inden for transport og opstilling af vindmøller. Endvidere har vi VB Enterprice, der er verdens største inden for sammenkobling af offshore-møller til netværket. Derudover er der en større klynge af vindrelaterede små og mellemstore virksomheder. Desuden har vi én af verdens førende forskningsinstitutioner inden for vind, Aalborg Universitet, test site for verdens største vindmøller, National Test Centre for Large Wind Turbines i Østerild – og jeg kunne blive ved.

Men med rettidig, nordjysk omhu husker vi selvfølgelig også her hos Hub North, at laurbær giver nogle grimme afmærkninger i ansigtet, hvis man hviler for længe på dem.

Derfor arbejder vi blandt andet for, at vores mere end 200 medlemmer kender hinandens kompetencer og bruger dem, når de har brug for en dygtig leverandør eller sparringspartner.

Desuden rådgiver vi alle de små og mellemstore virksomheder til at arbejde for at blive en del af eksempelvis Siemens eller Vestas værdikæde. Ofte er det dem, man som mindre, nordjysk virksomhed skal bevise sit værd overfor, ikke selve kunden til vindmøllen. Kunden bestiller en vindmølle og blander sig ikke i, hvem der er underleverandør – bare slutresultatet samlet set er godt, gennemtænkt håndværk.

Og gennemtænkt håndværk er i denne forbindelse et interessant begreb, som leder tankerne hen på et andet arrangement, vi har taget del i.

På Karrieredagene 2015 arbejdede vi sammen med Aalborg Kommunes initiativ ”Stay”, som er sat i verden for at forhindre, at højtuddannede forlader landsdelen, når de er færdige på universitetet.
Vi bakker stærkt op om initiativet og prøver selv at være med til at skabe bro mellem vores medlemsvirksomheder og unge højtuddannede.

Udfordringen er, at vi i Nordjylland har et rekordhøjt antal af små og mellemstore virksomheder, og de højtuddannede desværre ofte kun har hørt om landets store virksomheder.

Omvendt er det også vigtigt at hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at få øje på, hvordan en højtuddannet kan være med til at se nye teknologiske muligheder, udvikle strategi og skabe bundlinjeresultater i for eksempel en traditionel produktionsvirksomhed.

Fremtiden byder nemlig på mange forandringer i vores branche, som stadig er ung og i konstant udvikling i forhold til både politiske beslutninger og ny teknologi.

Men alt andet lige vælger jeg at se sådan på det, at det er enormt spændende at være del af noget, som hele tiden forandrer sig. På den måde har vi nemlig også mulighed for hele tiden at præge vores branche og tage den til nye højder – både i bogstavelig og i overført betydning.

Det glæder jeg mig til.

Ikke mindst, når jeg ser en bus fuld af beslutningstagere fra hele verden, der vælger at bruge tid og penge på en inspirationsrunde i vores landsdel, hvor de kender virksomhederne som ”top of the pop”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079