23948sdkhjf

Pauvert dansk vindår sender Sverige i front

Ringe dansk udbygning og norsk vindudbygning i Sverige er årsagen til at vores svenske naboer trækker i vindførertrøjen.
Ifølge EWEAs opgørelse over vindkraft for 2014 udbyggedes svensk vindkraft med 1050 MW, mens udbygningen af dansk vindkraft lagde sig på snoldede 67 MW for året, hvilket bringer den samlede installerede vindkapacitet i Sverige op på 5,4 MW mens Danmark kan prale af 4,8 MW.

2014 var et pauvert år for vindkraft i Danmark men Martin Risum Bøndergaard, energiøkonomisk konsulent i Vindmølleindustrien, påpeger at 67 MW nok ikke helt kan gøre det.

- De endelige tal for 2014 er endnu ikke offentliggjort, og derfor vil tallet også være større end 67 MW. Det ændrer dog ikke på, at 2014 bød på en ringe udbygning, sammenlignet med de seneste år. Det skyldes bl.a. at vindmølleopstillerne havde rigtig travlt med at færdigøre projekter i 2013 og så den kedelige kendsgerning, at en række kommuner har sat deres planlægning på hold grundet den igangsatte helbredsundersøgelse, siger han til Energy Supply.

Men selvom den danske udbygning i 2014 skulle ligge lidt højere, så kan vi ikke helt komme op på siden af vores naboland.

- Sverige har haft god gang i udbygningen de seneste år, og den fælles norsk-svenske certifikatordning sammenholdt med nogle svenske afskrivnings- og nettilslutningsregler gør, at ”den norske vindudbygning” finder sted i Sverige frem for Norge. Dertil kommer, at Sveriges størrelse økonomisk såvel som geografisk naturligt tilsiger at de før eller siden ville overhale Danmark, siger Martin Risum Bøndergård, der håber at Danmark igen vil melde sig på banen igen i 2015.

- Den store usikkerhed i kommunerne gør, at det er svært at spå om årets resultat, men vi vil ende på et niveau væsentligt over 2014, hvilket vi også bør og skal, hvis vi skal nå de danske ambitioner om at opstille 1.800 MW fra 2012-2020.

Vores naboer i nord kunne med udgangen af 2014 prale af 819,3 installerede norske MW.
Kommenter artiklen (5)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093