23948sdkhjf

Live Lab skærer 60 procent af energiforbruget

Tyve familier, Insero og forskellige energiteknologier slutter lørdag samarbejdet, når testfamilierne afleverer nøglerne til deres elbiler.
Udviklingsprojektet Insero Live Lab i Stenderup blev lanceret i januar 2014, som en del af Inseros ambition om at gøre lokalområdet til et levende laboratorium. I hele 2014 har tyve familier testet nye energiteknologier som hybridvarmepumper, solceller, solbrønde, intelligent styring og elbiler.

Når testfamilierne lørdag den 31. januar afleverer deres leasede biler, kan Insero gøre status.

- Der er ingen af teknologierne, der er faldet igennem, men nu er der jo heller ikke tale om nye teknologier, men derfor kunne man jo have ventet, at samspillet mellem de her forskellige teknologier kunne have skabt problemer, men det er kørt forholdsvist gnidningsløst, fortæller direktør hos Insero Energy, Simon Steen Kristensen.

- I sådan et projekt her handler det jo også meget om, hvordan man balancerer irritationsmomenterne ved en teknologi i forhold til, hvad man reelt sparer på bankkontoen. Om testfamilierne kan leve med en lavere temperatur på opvaskevandet eller at køre uden anhængertræk på sin elbil, så længe der er en økonomisk gulerod ved det, uddyber han.

Insero Live Lab har også budt på adskillige brugerundersøgelser. Og de viser, at interessen for de intelligente teknologier er forskellig hos deltagerne. For nogle er teknologierne et mål i sig selv, mens andre bruger dem til at opnå en grønnere hverdag uden at gå på kompromis med komfort og funktionalitet.

Siden januar 2014 har familierne tilsammen reduceret deres CO2 udledning med 58 % - det svarer til en besparelse på over 40 tons udledt CO2. Samtidig har størstedelen af familierne oplevet en forbedring i deres ejendoms energiklasse, efter opgraderingen til nye grønne teknologier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078