23948sdkhjf

170 fjernvarmeværker har sænket varmepriserne

Fjernvarmeværkernes fokus på effektivitet og omkostningsminimering slår igennem sammen med bortfaldet af forsyningssikkerhedsafgiften.
173 af landets fjernvarmeværker har sænket priserne, viser Energitilsynets varmeprisstatistik.

Fjernvarmepriserne er samlet set steget 0,7 procent eller cirka en hundredkroneseddel det seneste år. Prissænkningen hos næsten halvdelen af fjenvarmeværkerne skyldes i følge økonomisk konsulent Anders Jespersen hos Dansk Fjernvarme forskellige faktorer.

- Det, som slår igennem, er fjernvarmeværkernes fokus på effektivitet og omkostningsminimering og så bortfaldet af forsyningssikkerhedsafgiften. Nogle steder vil det lune 2014 også spille ind, fordi det har givet besparelser på indkøb af brændsler, siger han til Energy Supply.

Prisstigning til trods
Og selvom 173 fjernvarmeværker har formået at sænke fjernvarmeprisen, så er den samlet steget med 0,7 procent. Forklaringen på det er lidt svær at sætte en eksakt finger på, da forholdene hos de enkelte værker er meget forskellige.

- Der er egentligt ikke så meget, der trækker op i prisstigningen, udover at forholdene for enkelte, konkrete værker kan være specielle. Men flere værker har et forskudt regnskabsår og vil derfor ofte først ændre priser i forbindelse med nyt budget, siger Anders Jespersen.

I 2013 oplevede man en lille prisstigning på fire procent og i 2014 var den reduceret til 0,7 procent. Hvorvidt man i 2015 kommer til at opleve endnu et gennemsnitligt prisfald er svært at svare på..

- I og med, at mange værker, som nævnt ovenfor, ikke har justeret tariffer endnu, så vil de spille ind i nedadgående retning. Men den helt generelle prisudvikling har afgørende betydning, og den er den svært at spå om, siger Anders Jespersen.

Gassum-Hvidsten barberer 17.000 kr. af prisen
Et fjernvarmeværk har formået at skære hele 17.000 kroner af varmeprisen. Det er Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk, som er blandt de såkaldte barmarksværker, der fik lov at investere i biomasse i stedet for at være tvunget til at bruge naturgas. Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk har investeret i et halmanlæg og kan derfor i dag levere fjernvarme til forbrugerne for 13.908 kroner for et standardhus – mod tidligere 31.000 kroner.

Faktisk investerer de danske fjernvarmeselskaber for ca. fem milliarder kroner på årsbasis i ny og grøn teknologi, udvidelser af forsyningsområder samt renovering af eksempelvis ledningsnet. Det skaber mere end 6000 arbejdspladser. Fjernvarmeværkerne beskæftiger selv ca. 2200 ansatte.

Fjernvarmeværkerne forsyner 63 procent eller næsten to tredjedele af husstandene med varme. Det svarer til 3,5 millioner danskere. Det sker med overvejende grøn opvarmning i det 55 procent af opvarmning stammer fra grønne opvarmningskilder.

Årligt sender værkerne fjernvarmeregninger for ca. 22 milliarder kroner ud til forbrugerne. Cirka halvdelen er moms og afgifter, som tilfalder statskassen.

Dansk Fjernvarmes årsprisstatistik viser, at fjernvarmeprisen gennemsnitligt er 14.139 kroner for et standardhus.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094