23948sdkhjf

Vindmølleindustrien vil stoppe særregler i kommunerne

Vindmølleindustrien hilser vindmøllebekendtgørelse velkommen, men efterlyser et opgør med de kommuner, der opstiller ulovlige særregler eller vælger at stoppe planlægningen for vindmøller helt.
Miljøministeriet har fra årsskiftet udstedt en ny vindmøllebekendtgørelse og vejledning, der skal styrke kommunerne i planlægningen af nye landvindmøller.

Den opdaterede bekendtgørelse og tilhørende vejledning til kommunerne er udtryk for en forenkling og klargøring af tidligere gældende bestemmelser på området. Hertil er der kommet tilføjelser i forhold til bl.a. grundlaget for beregning af skyggekast, uddybning af muligheden for frivilligt opkøb og ekspropriation som led i kommunernes planlægning for vindmøller og indarbejdning af mindstekrav om afstand til veje og jernbaner. Minimumsafstanden mellem nærmeste nabobeboelse og vindmøllen på 4 x totalhøjde bevares i den opdaterede bekendtgørelse.

- Med den nye bekendtgørelse bekræftes kommunernes ansvar for at planlægge for vindmøller, og jeg regner med, at det opdaterede indhold vil give kommunerne et klarere grundlag at planlægge vindmøller ud fra, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Flere kommuner afviger i dag fra indholdet i bekendtgørelsen, da de har opstillet generelle særregler. Samtidig har nogle kommuner valgt at sætte planlægningen på pause på grund af den helbredsundersøgelse, som staten gennemfører frem mod 2017.

- Vi ser desværre, at nogle kommuner laver deres egne regler, fx ved generelt at øge afstandskravet mere end bekendtgørelsen tilsiger. Det ville svare til, at man i en kommune bestemte, at man måtte køre 140 km/t på motorvejen gennem kommunen. Dette er en uskik og udstedelsen af bekendtgørelsen understreger på ny, at dette ikke er tilladt, siger Jan Hylleberg.

Brev til ministeren
I forbindelsen med udstedelsen af bekendtgørelsen har Vindmølleindustrien, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Vindmølleforening sendt et brev til miljøministeren. Heri beder de tre aktører ministeren om at anvende statens indsigelsesret over for forslag til kommunalplaner, der ikke er i overensstemmelse med forskrifterne.

- Det er desværre klart for mig, at vindmøllebranchens mulighed for at drive forretning på lige fod med andre brancher er under pres. Derfor bør de ansvarlige myndigheder også sikre at både udfærdigelsen af kommuneplanerne foregår efter forskrifterne og at planlægningen for vindmøller fortsætter mens helbredundersøgelsen foregår, siger Jan Hylleberg.

Begrænsede situationer kortlægges
I vejledningen indgår som noget nyt pejlemærker for de begrænsede situationer, en kommune må afvige fra de generelle planlægningsmæssige krav i selve bekendtgørelsen. Samtidig understreges, at evt. afvigelser fra bekendtgørelsens bestemmelser kræver en konkret planlægningsmæssig begrundelse, der varetager saglige hensyn i hvert enkelt situation.

- Udbygningen af særligt vejledningen til kommunerne er et stort skridt i den rigtige retning. Det sikrer forhåbentlig en mere ens forståelse af bestemmelserne i landets kommuner, siger Jan Hylleberg.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125