23948sdkhjf

Insero afslutter flerårigt varmepumpe-projekt

Projektet StyrDinVarmePumpe afslører, at en mere intelligent anvendelse af vindmøllestrømmen i Danmark er muligt.
Projektet StyrDinVarmePumpe har handlet om at udvikle en kommunikation til varmepumper, så de kan indgå i fremtidens intelligente energisystem, fortæller projektleder Steen Kramer Jensen fra Insero Energy om det fireårige projekt han med en konference den 3. februar 2015 sætter punktum for.

- Projektet overtog vi fra Energinet.dk, og udgangspunktet er bedre udnyttelse af vindmøllestrømmen. Vores fokus har været på, hvordan man kan installerer it i 300 varmepumper ude hos danskerne og så efterfølgende via it-systemet flytter strømmen, og på den måde anvender varmepumper mere intelligent, fortæller Steen Kramer Jensen.

Og efter fire år ser det fornuftigt ud.

- Vores projekt viser at vi har fundet en langt mere fleksibel måde at anvende vindmøllestrømmen på blandt andet ved at flytte strømmen, så den også kan anvendes når det ikke blæser.

Facebook og varmepumper
Det store omdrejningspunkt i projektet har været at finde ud af, hvordan man kommunikerer med en varmepumpe – og her har man trukket lidt på Facebook-konceptet.

- Vi har brugt noget grundlæggende it, som man bruger på Facebook og Skype, en kommunikationsprotokol, der kaldes XMPP. Det betyder, at varmepumpen kun taler med dem, man er ven med, forklarer han og tilføjer, at der ligger en hel del sikkerhedsmæssigt til grund for, at man har valgt XMPP-protokollen.

- Det betyder jo at energiselskabet skal godkendes som ven af varmepumpeejeren, så man kan sikre sig, hvem der kan overvåge og styre varmepumpen.

En standard for varmepumpekommunikation
Et af målene med projektet er at skabe en standard for kommunikationen med varmepumpen og Insero vil anvende sine data fra projektet til at skabe en international standard.

Herhjemme har man allerede talt med en varmepumpeproducent som er med på ideen.

- Det drejer sig om Dansk Varmepumpeindustri i Nibe, afslutter Steen Kramer Jensen, der benytter lejligheden til at slå et slag for den konference, der afholdes den 3. februar 2015 på Green Tech Center, Lysholt allé 10, 7100 Vejle.

På konferencen Insero Energy præsentere StyrDinVarmepumpe-projektet og dets resultater. Derudover vil man få viden om varmepumpens performance og samtidig blive introduceret til StyrDinVarmepumpe-platformen. Samtidig præsenteres det nye forskEl støttede projekt – HPCOM – der skal videreudvikle internationale datastandarder for kommunikation mellem varmepumper og el-systemet.

StyrDinVarmepumpe er udviklet i samarbejde med Energinet.dk og støttet af ForskEL. Konsortiet bag består af Insero Energy, Neogrid Technologies, Teknologisk Institut, EURISCO, LIAB og ArosTeknik.


Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095