23948sdkhjf

Morsø Forsyning vil ud af biogasforgasningsprojekt

Morsø Forsyning A/S ønsker at udtræde af aftalen med Morsø Kommune om at gennemføre et biogasforgasningsprojekt. Projektet vil være for stor en økonomisk belastning af bære for forsyningen alene, lyder det fra bestyrelsen.
Morsø Forsyning A/S har siden foråret 2014, som et element i Morsø Kommunes samlede, nye ressourceplan, været kommuneentreprenør vedrørende bioforgasning af det frasorterede madaffald i Morsø Kommune. Madaffaldet bliver i øjeblikket – via en midlertidig ordning – behandlet på et biogasforgasningsanlæg i Billund.

Planen var at Morsø Forsyning skulle etablere et bioforgasningsanlæg til opsamling af spildevandsslam og madaffald til en energifyldt masse, Biogasforgasningsanlægget skulle på sigt gøre det muligt at udvinde grøn energi i form af el og varme fra massen.

Morsø Forsynings første økonomiske beregninger på projektet så lovende ud og med en acceptabel tilbagebetalingstid. Dette gjorde, at projektet var attraktivt at gå videre med for Morsø Forsyning.

Det har dog siden vist sig, at de første tekniske og økonomiske beregninger for biogasforgasningsprojektet ikke er realistiske. Der er tale om så væsentlige økonomiske ændringer i bioforgasningsprojektets forudsætninger, at investeringsøkonomien vil blive for stor en belastning for Mors at bære alene.

Tilbagebetalingstiden bliver for stor set i forhold til affaldsmængden, der produceres på Mors. Det viser sig nu, efter Morsø Forsynings yderligere beregninger, at der skal en større mængde affald til, for at gøre projektet rentabelt.

I de første økonomiske beregninger var investeringen i fysiske faciliteter ikke fuldt ud medregnet. Ligeledes har det vist sig, at etablering af hygiejniserings-teknologien omkostningsmæssigt er meget tungere end tidligere beregnet.

Bestyrelsen i Morsø Forsyning A/S har derfor besluttet, at forsyningsselskabet ikke kan gennemføre biogasforgasningsprojektet.

Bestyrelsen vil nu indgå drøftelser med Morsø Kommune om udtræden af aftalen og om at finde en ny aftager til det sorterede madaffald. Morsø Kommune vil herefter snarest gå i gang med at planlægge en mere økonomisk bæredygtig løsning på bioforgasningsopgaven.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094