23948sdkhjf

Millionprojekt skal øge solcellers effektivitet

Innovationsfonden investerer 23 millioner kroner i projektet SunTune, der vil øge solcellers effektivitet, så langt mere af solens energi kan udnyttes fremover.
Solens umådelige lyshav indhyller Jorden i al den energi, vi nogensinde kunne drømme om – hvert år forærer solen os en energimængde, der er næsten 10.000 gange større end vores årlige globale energiforbrug. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Med solceller kan man i dag høste sollyset og omsætte det direkte til elektricitet, dog med lave virkningsgrader og store tab. Dette tab kan mindskes, hvis det lykkes at få solcellerne til at udnytte en større del af solspektret. Mere effektive solceller vil være et vigtigt skridt mod målsætningen om, at Danmark skal være uafhængigt af fossile brændstoffer i 2050.

Et forskningsprojekt med koordineres fra Aarhus Universitet vil nu forsøge at ’tune’ sig ind på Solens bølgelængde. Konsortiet består af en unik samling af danske og udenlandske forskere og af repræsentanter for danske virksomheder, som dels er aktive inden for fremstillingen af solceller, og dels ønsker at bruge dem til el-produktion.

Langbølgede lys
En af grundene til den lave effektivitet af standardsolceller er, at en stor del af solenergien findes i det langbølgede lys, som ikke bliver omdannet til elektricitet i solcellen. Kunsten er derfor at fange en større del af lysets energi, hvis vi på sigt ønsker at gøre solenergi omkostningseffektiv.

- Vi er glade for den tillid Innovationsfonden har vist os med denne bevilling, og vi ser frem til at komme i gang med projekt SunTune. Som navnet antyder, går projektet ud på at ’tune’ solspektret således, at solceller bedre kan absorbere det, eller – sagt lidt populært – vores opgave er at få sollyset og solcellerne på bølgelængde, siger professor Peter Balling.

Mere solcellestrøm morgen og aften
SunTune’s målsætning er at finde måder til at udnytte det langbølgede lys fra Solen. Det skal ske ved at ændre farvespektret for sollyset i cellen, så det passer bedre til det område, hvor strømdannelsen er effektiv. SunTune vil optimere denne proces vha. avanceret nanoteknologi inde i solcellen.

- Dette giver generelt mere solcellestrøm – ikke mindst morgen og aften, hvor der er meget langbølget lys. Projektet vil studere de bagvedliggende mekanismer og udvikle materialer, der giver den mest effektive lysomdannelse, siger professor Peter Balling.

Ambitionen er at øge effektiviteten med helt op til 4 procentpoint for de vigtige siliciumsolceller og potentielt endnu mere for andre solcelletyper.


Fakta
Konsortiet udgøres af medarbejdere fra: Institut for Fysik og Astronomi/iNANO, Aarhus Universitet, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, Mads Clausen Instituttet, SDU-Sønderborg, DTU Mekanik, Danmarks Tekniske Universitet, International Solar Energy Research Center, Konstanz, Racell – Saphire Group, EnergiMidt A/S
Innovationsfondens investering: 23,1 millioner kroner.

Budget: 27,8 millioner kroner


Varighed: 4 år
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109