23948sdkhjf

Europa går i sort med lav elpris

Danmark og andre europæiske lande kan være på vej mod flere strømafbrydelser. Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse, som refererer til konklusionerne fra en IEA-rapport.
Årsagen er pensionsmodne kraftværker og en elpris, der er så lav, at det ikke kan drive nye investeringer. Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelsen.

For at undgå situationen skal forsyningssikkerhed belønnes. Sådan lyder en af konklusionerne i rapporten World Energy Outlook 2014, som bliver præsenteret i dag i København af Fatih Birol, cheføkonom i Det Internationale Energiagentur, IEA.

IEA vurderer, at Europa inden 2025 sender, hvad der svarer til 300 kraftværker på pension. For at holde lyset tændt og forsyningssikkerheden skal noget over 200 nye kraftværker etableres, da strømmen fra solceller og vindmølleparker ikke kan lagres.

Tosidet budskab
Uanset, at IEA ser kraftværkerne som nødvendig rygrad i elsystemet, vurderer IEA, at den nuværende elmarkedspris ligger cirka 20 euro for lavt pr. MWh til at drive investeringer i ny pålidelig elproduktionskapacitet. Derfor mener energiagenturet, at kraftværkerne skal belønnes for at sikre strøm i kontakten på vindstille og mørke dage.

- Med danske øjne ser vi et tosidet budskab fra IEA. Det ene er, at der i de næste 11 år skal investeres 605 mia. dollars i vedvarende energi i Europa, yderligere mange milliarder i energieffektivitet, samt over 450 mia. dollars i elnettet. Det tegner konturerne af et gigantisk marked for klimavenlig teknologi, hvilket er en klar dansk styrkeposition, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi og fortsætter:

- Men IEA ser også en udfordring, når overskud af strøm fra solceller og vindkraft presser markedsprisen på el ned så meget af tiden, at nye investeringer i kraftværker ikke giver mening. Den udfordring har vi helt inde på livet i Danmark, hvor vi har udfaset mere end en tredjedel af vores store kraftværker de sidste seks år. Det er en europæisk udfordring, så vi kan ikke hænge vores hat på udlandet, når vi skal garantere danskerne el på vindstille dage. Det kræver politisk stillingtagen her i Danmark, siger Anders Stouge.

El vokser hurtigst
I rapporten skriver IEA, at de lave europæiske elmarkedspriser betyder, at investeringerne i kraftværkskapacitet, ”kan vise sige at være udfordrende uden forandringer i markedsdesign, inklusiv at belønne svagt udnyttet kapacitet for at bidrage til pålideligheden og tilstrækkeligheden af systemet”. Disse typer mekanismer kan også blive relevante i Danmark.

IEA konstaterer i rapporten, at der vil ske en udvikling i det globale elforbrug. El er den energiform, der vokser hurtigst. Det gælder i udpræget grad herhjemme og i Europa, og derfor skal der investeres massivt i både elproduktion og distribution. Det stiller nye krav til energipolitikken, da det bliver nødvendigt at skabe maksimal værdi af den grønnere strøm – især i et land som Danmark med massiv vindproduktion.

- IEA forventer, at el fylder mere i de kommende års europæiske energimiks i takt med, at vi får solceller, vandkraft – og for Danmark især – vindmøller. For at det økonomisk giver optimal mening, så skal vi skabe større værdi af strømmen. Derfor mener vi, at en grøn energipolitik ikke længere kun skal måles på mængden af vedvarende energi, men lige så meget vores evne til at sætte grøn strøm til langt mere eksempelvis elbiler og varmepumper, konstaterer Anders Stouge.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11