23948sdkhjf

Markant fald i eksporten af energivarer

Den dykkende oliepris spiller en afgørende rolle i faldende september-eksport af energivarer.
Den samlede danske eksport landede i september på knap 51 mia. kr. og faldt dermed med 0,6 procent, mens importen steg med 3,1 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Bag det samlede eksportfald ligger et fald i eksporten af energivarer på 22,5 procent i september i forhold til august. Renser man for energivarer – brændsels- og smørestoffer – steg den samlede eksport faktisk med 1,2 procent, skriver Danmarks Statistik.

Branchegruppen ’brændsels- og smørestoffer og lignende’ eksporterede for 3 mia. kr. i september mod 3,9 mia. kr. i august. I forhold til september sidste år er eksporten af energivarer 14,1 procent lavere.

BRIK-lande trækker op
Samlet set faldt den danske eksport til EU med 1,2 procent i tredje kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Og med undtagelse af Storbritannien og Italien var der fald på alle de store eksportmarkeder, skriver Danmarks Statistik. Til gengæld steg eksporten til lande uden for EU 0,4 procent, hvor især BRIK-landene med en stigning på 4,7 procent trak op.

Eksporten til Rusland er hele 18 procent lavere end i tredje kvartal sidste år, hvilket naturligvis skal ses i lyset af den aktuelle russiske fødevareembargo, hvor især dansk svinekød, men også andre fødevarer, ikke kan indgå i russiske kostplaner for tiden.

Kina aftog derimod flere danske varer i tredje kvartal. Riget i midten købte således 15,8 procent mere i forhold til tredje kvartal sidste år.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095