23948sdkhjf

Hæderspris til fjernvarmeværk i Øster Hurup

Fjernvarmeprisen 2014 går til Øster Hurup Kraftvarmeværk, der fik lov at droppe den dyre naturgas til fordel for halm.
Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Nu er varmeregningerne halveret og 30 nye forbrugere er efter eget ønske koblet på det lille barmarksværk. Og husene i byen kan sælges igen.

For blot to år siden var fjernvarme ikke noget, man talte positivt om i den lille by Øster Hurup ved Hadsund. Byens naturgasfyrede barmarksværk var et dyrt bekendtskab for forbrugerne, som måtte betale over 26.000 kroner årligt for at fyre et hus på 130 kvadratmeter op.

- Fjernvarmen stod simpelthen i vejen for udviklingen, fordi den var så dyr, og så går sådan en by i stå, fortæller formand for Øster Hurup Kraftvarmeværk Svend Erik Pedersen.

Fritvalgsordningen
Men med energiforliget fra 2012 fik Øster Hurup Kraftvarmeværk lov til at vælge den dyre naturgas fra og i stedet frit vælge brændsel. Derfor nyder byens borgere nu godt af fjernvarme produceret på det nye halmanlæg med brændsel leveret fra de omkringliggende marker.

Fra at folk klagede over de tårnhøje varmeregninger, så er tonerne nu helt anderledes positive. Faktisk er der senest koblet hele 30 nye forbrugere på ledningsnettet, hvilket er en tilgang på mere end 10 procent. En helt uhørt situation for et barmarksværk. Det smitter af på boligmarkedet. Nu kan man igen sælge et hus med fjernvarme, fortæller ejendomsmægler Fatima Shamma fra EDC i Øster Hurup.

-Det var en kæmpe udfordring af få solgt en bolig i byen. Folk blev jo skræmte af varmeudgiften. Derfor begyndte vi også at annoncere med den billige fjernvarme, og det har virket, fortæller Fatima Shamma.

Husenes liggetid halveret
Den tendens bekræfter statsautoriseret ejendomsmægler Tom Pedersen fra Ejendomsmæglerfirmaet Tom Pedersen.

-Hvor liggetiderne før var mindst halvandet til to år, så er de nu halveret. Og tilmed er interessen betydeligt større, fortæller han.

Øster Hurup Kraftvarmeværk var det første af 35 barmarksværker, der vinkede farvel til naturgassen, som man ellers var tvangsbundet til.

Værkets arbejde med lavere varmepriser og grønnere fjernvarme stopper ikke med halmanlægget. Næste skridt er et 10.000 kvadratmeter stort solvarmeanlæg.

Formand Svend Erik Pedersen fortæller, at halmvarmen betyder, at man det seneste år opkrævede ca. tre millioner kroner mindre fra forbrugerne til fjernvarme. De penge kan Øster Hurup-borgerne nu handle ind for og dermed skabe omsætning og vækst lokalt.

-Øster Hurup Kraftvarmeværk har gjort det fantastisk. De er en succeshistorie og beviser, at man kan skabe vækst og udvikling i små byområder, hvis man fritager dem fra tvangsbindingen til naturgas, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Stor besparelse
Gennemsnitligt har de 35 barmarksværker, der fik frit brændselsvalg, nu skåret 6700 kroner af deres varmepriser.

-De resterende barmarksværker skal have samme muligheder, som de 35 har fået. Øster Hurup Kraftvarmeværk er jo beviset på, at det kan lade sig gøre, vel at mærke hurtigt og effektivt, siger Kim Mortensen.

Det er Dansk Fjernvarme, der står bag uddelingen af Fjernvarmeprisen. Prisen er på 25.000 kroner samt en statuette udført af kunstneren Per Hillo. I 2013 fik Superbrugsen i Skjern tildelt prisen for at udnytte overskudvarme fra køle- og fryseanlæg til mere end 20 husstandes årlige forbrug af fjernvarme. Tidligere har også både forhenværende klima- og energiminister Connie Hedegaard og Kronprins Frederik modtaget prisen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08