23948sdkhjf

Ringe ordrebeholdning aflyser industriens optur

Forårets optur er afløst af pessimisme hos de danske industrivirksomheder. Ordrebeholdningerne er ikke tilstrækkelige og lagrene hober sig op.
Temperaturen faldt markant på industriens konjunkturbarometer i oktober, og forårets spirende optimisme synes nu forsvundet. Således faldt den sammensatte konjunkturindikator for industrien fra minus 9 i september til minus 16 i oktober.

Årsagen til, at stemningen nu igen er langt under frysepunktet, skal blandt andet findes i den svage europæiske udvikling, som rammer dansk industri hårdt. Industriens virksomheder står for omtrent 60 procent af den danske eksport og udgør samtidig blot en lille fjerdedel af alle eksporterende virksomheder.

6 ud af 10 danske eksportvirksomheder handler med Tyskland , og derfor er det ikke overraskende, at svag udvikling hos den store nabo mod syd smitter af på de danske industrivirksomheder.

- Det tyske marked er utrolig vigtigt for den danske industri, og opbremsning her påvirker de danske virksomheder kraftigt. De forsat svage tegn fra Tyskland er uden tvivl en medvirkende årsag til de kedelige forventninger hos de danske industrivirksomheder, siger Michael Meineche, der er økonomisk konsulent hos DI.

Store lagre og få ordrer
Industriens konjunkturindikator, som udtrykker virksomhedernes forventninger til fremtiden, er sammensat af tre komponenter, som Danmarks Statistik løbende indsamler data på. Det drejer sig om virksomhedernes produktionsforventninger samt vurderinger af henholdsvis ordrebeholdning og færdigvarelagre.

I oktober har såvel færdigvarelagrene som ordrebeholdningen udviklet sig negativt. Og da begge komponenter i forvejen befandt sig i det pessimistiske leje, er det positive produktionsforventninger ikke nok til at modvirke en markant forværring af stemningen i industrien.

- Faldende omsætning og fortsat svage forventninger i industrien indikerer, at den forventede økonomiske fremgang er midlertidigt udskudt. Vi forventer dog stadig en klart mere positiv udvikling i de kommende år, siger Michael Meineche, DI.

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger lander på 8 i oktober og er på niveau med måneden. I oktober sidste år var tallet forventningerne væsentlige højere – udtrykt med tallet 21.

Industriens vurdering af ordrebeholdningen er i frit fald og ender på minus 32 i oktober mod minus 19 i september og 2 i oktober sidste år. Hertil vurderer en overvægt af industriens virksomheder, at færdigvarelagrene var for store ved indgangen til oktober. Det ikke sæsonkorrigerede nettotal gik fra 16 i september til 23 i oktober. Tallet var 3 i oktober sidste år.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094