23948sdkhjf

Værdien af elnettet skrumper

Værdien af det danske elnet er i faste priser vokset og vokset siden det første elværk åbnede i Køge i 1891. Men de seneste år er den tendens vendt.
Ifølge beregninger fra Dansk Energis analyseafdeling er værdien faldet både i 2009, 2010, 2011 og 2013.

Det lover ikke godt for fremtiden, mener Torben Møller Pedersen, afdelingschef i Dansk Energi. For selv om det danske elnet er robust og veldrevet, så er det klart, at faldende investeringer over tid vil slå igennem på kvaliteten.

- Jeg er bekymret, fordi vi kan se, at der investeres for lidt. Det er jo et spejl af, at vilkårene for, at kapitalen søger til elnettet, ganske enkelt er for dårlige. Så selv om branchen har været rigtig god til at effektivisere, ser det også ud til at have den effekt, at investeringsniveauet viger. Der er nemlig skåret markant ned, siger Torben Møller Pedersen til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Det fremtidige elnet
Elnettets fremtid bliver i øjeblikket diskuteret i et Elreguleringsudvalg. Klima- og energimedarbejder Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd, der sidder med i udvalget, som barsler med en rapport i starten af december, har fokus på den hovedrolle, som han forventer, at elnettet skal udfylde i den grønne omstilling.

Elektrificering er en hjørnesten i den danske grønne omstilling, hvor vindmøller producerer mere og mere strøm. Det giver nye udfordringer og kræver investeringer, mener den grønne NGO.

- Vi ser allerede i dag, at produktionen af el bliver mere uforudsigelig med mere vedvarende energi, og forbruget bliver større i spidserne. Det skal elnettet kunne håndtere omkostningseffektivt, siger Søren Dyck-Madsen.

Han har ikke et klart svar på, om der bliver investeret nok i øjeblikket.

- Men på 3-5 års sigt og frem er der behov for nye investeringer. Den aktuelle regulering er forældet og sender de forkerte investeringssignaler. Derfor kan det være fornuftigt, at der ikke investeres mere nu. Ikke desto mindre har jeg derfor en klar forventning om, at Elreguleringsudvalget vil anvise en ny regulering, som tilskynder eldistributørerne til at investere – og især til at investere i fremtidens elnet, siger Søren Dyck-Madsen til Nyhedsbladet Dansk Energi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078