23948sdkhjf

Gamle kabler skal skiftes for at undgå flere fejl på elnettet

En betydelig del af det danske elnet er ved at have udtjent sin værnepligt, og der er brug for at skifte ud i større dele af ledningsnettet for ikke at gå på kompromis med elsikkerheden. Men netselskaberne mangler penge.
Det skriver Ingeniøren på baggrund af nye tal fra Dansk Energi.

Over de næste ti år vil mængden af papirisolerede 10 kV-kabler med mindst 50 år på bagen ifølge Dansk Energi eksplodere. Hele 65 procent af alle 10kV-kabler vil således i 2025 være over 50 år gamle. Og bliver de ikke erstattet med nye i tide, vil det ifølge brancheorganisationen betyde flere fejl i elsystemet.

I dag er det netselskabernes opgave at holde 10 kV-systemet kørende, men selskaberne har ifølge Dansk Energi ikke pengene til at sikre den nødvendige udskiftning af de gamle kabler, og det vil betyde flere fejl.

- Vi har kun penge til at investere 2,29 mia. kroner om året, mens der er brug for 2,79 mia. kroner frem mod 2020. Så vi vil rigtig gerne have lov til at opkræve flere penge fra forbrugerne til at betale disse udskiftninger med, siger adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, til Ingeniøren.

Det er ifølge Lars Aagaard en meget stram regulering af elsektoren, der er årsagen til, at netselskaberne ikke har de nødvendige økonomiske midler til at klare vedligeholdelsesopgaven. Og han mener, at politikerne nu er nød til at lempe på sparekravene igen, så sektoren kan få penge ind til at finansiere både de aldrende kabler samt kommende investeringer i det smarte elnet.

Ifølge tallene fra Dansk Energi ligger der i dag i Danmark 16.000 kilometer papirisolerede kabler, hvoraf 5.600 kilometer allerede i dag er over 50 år. Om ti år vil dette tal ligge på 10.400 kilometer, skriver Ingeniøren.

Originalartikel: http://ing.dk/artikel/aeldrepukkel-i-led...
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094