23948sdkhjf

Klumme: Energi - et tveægget sværd

Alt er ikke som det ser ud - kul er faktisk den dyreste form for energi i EU!
Inspireret af gårsdagens to artikler her i Energy Supply DK. ”Grøn energi giver hårde tider i energibranchen” og ”Landvind er billigere end kul, gas og kernekraft” er jeg tilbage i min mangeårige indstilling. Energi er et tveægget sværd.

Satser man kun efter den billigste energi her og nu er det som at tisse i bukserne, der varmer kun kort og bliver så hurtigt koldere. Den modsatte sværdæg kommer med CO2 udslip, der er med til klima ændringer, forurening af luft og omgivelserne, forgiftning af liv/planeten.

Det er som med køb af ting – en dårlig kvalitet kan hurtigt blive dyrere. Dårlig kvalitet holder kortere og der skal købes oftere til en samlet højere pris end kvalitetsudgaven.

Situationen med Rusland
Sådan er det også med energi. De to nævnte artikler fortæller sammenfattet min pointe med de to modsatrettede skarpe sværdklinger. De hugger begge veje. En vigtig faktor, der der kommer til der udover er forsyningssikkerhed og uafhængighed.

Se i Europa blandt andet på Tyskland, som er svært afhængig af russisk gas. Vi laver restriktioner mod Rusland på grund af Ukraine, der også er et tveægget sværd.

Nu køber russerne ikke vores svinekød. Det er de mange følgevirkninger, der kommer med i spillet og beregningerne på slutresultatet af en energipris. Helt utænkelige faktorer spiller ind i det store regnestykke.

Børn og børnebørn betaler prisen
Der er mange forhold, der skal medtages for at få den egentlige pris på elektricitet. Som EWEA konkluderer:

- Det er billigere at producere elektricitet via landbaserede vindmøller, end det er at anvende gas, kul og kernekraft, når der tages højde for støttemidler og eksterne faktorer som blandt andet luftens kvalitet, klimaforandringer og human toksicitet.

Personligt mener jeg at det sidste med forgiftningen af os alle og følgevirkningerne ikke tages alvorligt nok. Vore børn og børnebørn kommer til at betale prisen.

Sælge vor erfaring
Jeg mener også, at den megen tale om at tabe konkurrenceevne på grund af høje elpriser er flæberi. Stram ballerne - offer nogle 100 milliarder og få den sunde rene vedvarende energi på benene en gang for alle. Herefter kan vi med den enorme udviklede ekspertise sælge vor erfaring og produkter til omverden og mere eller mindre side på den flade og efter 8-15 år. Vi kan få en meget billig el (næsten gratis), når investeringerne er tilbagebetalt i forhold til kWh prisen.

Alle former for vedvarende skal sammensættes sol, vind, bølger og biomassen som buffer til udeblivende vedvarende energileverancer. Med intelligent styring og udnyttelse af overskuds-el vil de fossile brændstoffer kunne udfases.

Nytænkning
Jeg er glad for at kunne gentage Justin Wilkes fra EWEA ord.

- Vedvarende energi bliver ofte rakket ned for at være for dyr og for at dræne skatteyderne. Ikke alene viser Kommissionens rapport den alarmerende pris for kul, den præsenterer samtidig landbaseret vind som en værende både billigere og mere miljøvenlig. Det ironiske er, at kul faktisk er den dyreste form for energi i EU.

Så den grønne energi giver hårde tider? Alt kan lade sig gøre med nytænkning og ændring af eksisterende ”gamle” rutiner. Nytænkning og stramme baller er hvad der skal til.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078