23948sdkhjf

Verdens største lyn-testlaboratorium er dansk

De lever af at sikre vindmøller mod lynnedslag, og er efter eget udsagn verdens førende i disciplinen. Nu tager GLPS i Herning endnu et skridt opad på verdensmarkedet.
Det koster hvert år millioner for vindmølleejere og -producenter at reparere møller som følge af lynskader. Når man samtidig ved, at hver enkelt vindmøllevinge hvert år kan rammes flere gange af lynet, så er det en god forretning at sikre vindmøllevingerne bedst muligt mod lynnedslag. De seneste syv år har GLPS (Global Lightning Protection Service) arbejdet specialiseret med netop denne disciplin.

I et samarbejde med DTU skal virksomheden nu udvikle testudstyr, der kan teste endnu større møllevinger og naceller.

- Møllevingerne og nacellerne indeholder stadig mere teknisk avancerede komponenter, derfor kan vi ikke længere nøjes med at teste dele af systemerne. Det kræver en væsentligt større testgenerator at kunne teste fremtidens vinger og naceller, og den generator går vi nu i gang med at udvikle, forklarer den ene af de to indehavere og adm. direktør Kim Bertelsen.
En almindelig stikkontakt har en spænding på 230 volt og 10 ampere. De nye testudstyr GLPS nu skal udvikle skal kunne generere langt mere end 200.000 ampere som udløses i løbet af 10 mikrosekunder. For at kunne gøre dette effektivt skal der bruges op imod 500.000 volt.


Virksomheden har sammen med DTU formuleret projektet ELITE, der står for: Enhanced LIghtning effects TEsting for optimized wind turbine reliability. Projektet har opnået støtte til en del af udviklingsopgaven fra Energiministeriets EUDP fond, der støtter Energiteknologiske udviklings- og demonstrations projekter.

Selve projektet løber over en periode på to og et halvt år og indeholder foruden selve udviklingen af det banebrydende testudstyr også en del forskning i det naturlige lyn, og de fysiske forhold omkring det og dets påvirkninger på ekstremt høje strukturer som vindmøller, ligesom markedets forventninger og krav til fremtidige test på området skal kortlægges.

- En vingespids kan jo i dag rage mere end 200 meter i vejret og det har en væsentlig indflydelse på risikoen for lynnedslag i den pågældende vinge, forklarer Kim Bertelsen.

Samarbejder med de store vindudviklere
For vindmølleproducenterne er GLPS og testcentret en kærkommen samarbejdspartner og både Siemens, LM Wind Power, Vestas, Dong Energy og portugisiske EDP-Renewables vil indgå i projektets advisory board omkring udviklingen af det nye testudstyr.

Forskningschef hos Siemens, Per Hessellund Lauritsen, forklarer producenternes interesser således:

- Det er et faktum, at der flere steder i Verden er flere lynnedslag end andre steder, bl.a. i områder med subtropisk klima, hvilket betyder at vindmøllerne disse steder har væsentlig større risiko for skader. Jo bedre testudstyr vi har til rådighed, jo mere sikker bliver vi på vores produkt. Hvis vi kan styre vores risiko, kan vi både lave en bedre forretning, og give vores kunder en bedre oplevelse.

Om Global Lightning Protection Service
GLPS er etableret af Kim Bertelsen og Søren Find Madsen i 2007. Virksomheden udgør i dag ét af verdens stærkeste kompetencecentre inden for avanceret lynsikring, hvor virksomhedens i alt 18 ansatte med 5 forskellige nationaliteter tæller 4 ph.d.er og en lang række specialuddannede og erfarne ingeniører og teknikere. Virksomheden har kontorer i Herning og København – og har i år også åbnet et branch-office i Hamburg. Det ligger i virksomhedens planer at etablere salgskontorer i USA og Kina inden for en overskuelig fremtid, hvis ellers de positive takter i industrien og markedet fortsætter.
Kilde: GLPS


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078