23948sdkhjf

Klumme: Da kattelemmen blev til en ladeport

EU vedtog for 3½ år siden det såkaldte ”Late payment-direktiv”, der sætter grænser for lange betalingsfrister. Direktivet blev implementeret i dansk lov i december 2012.
Reglerne betyder, at der er grænser for, hvor lange betalingsfrister man kan aftale.
Det offentlige skal betale sine regninger inden 30 dage, og denne frist kan ikke forlænges.
Mellem virksomheder kan man aftale op til 30 dages betalingsfrist i standardvilkår.

Hvis man ønsker længere betalingsfrister, skal det ifølge loven udtrykkeligt aftales mellem parterne og fremhæves i aftalen. Og betalingsfrister, der er længere end 60 dage, skal være udtrykkeligt aftalt mellem parterne og kunne begrundes særligt i hvert enkelte tilfælde – ellers er de urimelige for kreditor og dermed ulovlige.

Da loven blev vedtaget, så vi det i Arbejdsgiverne som en vigtig sejr. Men her små to år senere, kan jeg konstatere, at loven har ikke haft den planlagte – og ønskede – virkning. Jeg hører stadig fra medlemsvirksomheder, der oplever, at deres store kunder kræver længere betalingsfrister, helt op til løbende måned + 60 dage – altså tre måneder fra levering til betaling…

Det er historien om en god lov med en nødvendig kattelem, der er blevet til en ladeport.
Undtagelserne fra standardvilkårene udnyttes maksimalt, og det er tydeligvis den enkelte kundes forretningsmoral, der fortsat afgør betalingstiden.

Historien er rigtig god (eller faktisk rigtig dårlig, om man vil) – og burde trække overskrifter i landets medier. De store presser de små. Men underleverandørerne tør ikke stå frem med historien på grund af risikoen for at miste deres kunder, som jo i et globalt marked har gode muligheder for at gå et andet sted hen med deres ordre, hvis der er ”bøvl”.

Underleverandørerne, vores medlemmer, er pressede. De oplever et voldsomt træk på deres likviditet, fordi de på denne måde skal lege bank eller kassekredit for de store. Det er jo helt og aldeles urimeligt. Og samtidig er det på grund af bankernes meget stramme kurs stadigt vanskeligt at få lån, som kan afhjælpe situationen.

Samfundsøkonomisk er kutymen med lange betalingsfrister og dermed sene betalinger et problem, der er skubbet hen, hvor det er dyrest at løse. De små virksomheder bliver stækket alvorligt i deres udviklingsmuligheder, og det er en reel trussel for den opblomstring af dansk produktion og eksport, vi har så meget brug for netop nu.

Kilde: Arbejdsgiverne - [url]http://www.arbejdsgiverne.dk[/b]

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093