23948sdkhjf

Danske ingeniører hjælper afrikanske lande med vindkraft

Flere og flere afrikanske lande vil have vindkraft og får hjælp af danske ingeniører.
Egypten, Tanzania og Kenya er nogle af de afrikanske lande, hvor den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij allerede er i gang med at undersøge mulighederne for fremtidig vindkraft. Nu gælder det Malawi – et af verdens mindst udviklede lande.

Lys i lampen, velfungerende køleskab og mad på elkomfuret. For rigtig mange mennesker er det en naturlig del af deres dagligdag. I det østafrikanske land Malawi er det kun mellem 10-20 procent af befolkningen, som har adgang til elnettet. Danske ingeniører fra Grontmij er nogle af de første i verden, som undersøger mulighederne for, hvordan vindkraft kan blive en bæredygtig del af Malawis energiforsyning og på længere sigt kan udvikle og forbedre levevilkårene i landet.

Malawi er et meget bjergrigt land med cirka 13 mio. indbyggere og er tre gange så stort som Danmark, mens Malawisøen fylder 20 procent af landet. Det er et land, som har udpræget mangel på infrastruktur, hvor sidstnævnte er meget vigtigt for udviklingen af vindkraft. Grontmij arbejder for Malawis energiministerium, og den store forundersøgelse er finansieret af Verdensbanken under programmet ”Energy Sector support project.”

- Vi skal først og fremmest udpege 10-11 steder i Malawi, som er potentielle muligheder for udnyttelse af vindkraft. Det afhænger af vindforhold, infrastruktur, mindst problemer for miljøet, færrest problemer for beboere med landsbyjord m.m. Dernæst skal der udpeges de seks bedste, og så skal der opsættes 80 meter høje master med måleinstrumenter, forklarer Grontmijs projektleder Gerhardt Grøn, som netop har været på 10 dages rundrejse i landet for at undersøge stederne og udarbejde et vindmåleprogram.

Masterne måler bl.a. vindhastighed, temperatur m.m. og har satellitforbindelse, så der kan logges direkte til computeren. Og efter et års tid vil det være muligt at identificere de gode og de mindre gode steder til vindkraft, og samtidig vil det være muligt at udpege de to bedste steder som derefter indgår i et pre-feasibility studie. Vindmåleprogrammet fortsætter endnu et år, og det samlede resultat skal, sammen med resultatet af pre-feasibility studiet, bruges til at belyse vindsituationen for hele Malawi, samt en plan for udnyttelse af denne.

Større viden om vindenergi
Grontmij hjælper også energiministeriet i Malawi til bedre forståelse for vindkraft. Det betyder kurser, hvor der skabes forståelse for vindkraft generelt, teknikker, udfordringer, økonomiske analyser, m.m. og de involverede ”stakeholders” skal også med på studieture til Kenya og Egypten, hvor de er længere i udviklingen af vindkraften.

Afrika har generelt haft en stor udvikling inden for vindkraft gennem de sidste år. På Ngong Hills uden for Nairobi findes den første moderne vindfarm i Kenya på 7 MW. Ved Lake Turkana i det nordlige Kenya er en gigantisk vindfarm under udvikling med en kapacitet på ca. 300 MW (Vestas vindmøller), svarende til 20-25 procent af Kenyas samlede kapacitet. Grontmij var for et par år siden teknisk rådgiver for Den Afrikanske Udviklingsbank på netop dette projekt.

Grontmijs vindkraft projekter involverer ingeniører fra Grontmijs kontorer i Århus, Kolding og Glostrup.







Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08