23948sdkhjf

Geotermi i Danmark runder 30 år

Den 19. september 2014 er en helt særlig dag for geotermien i Danmark. Det er nemlig 30 år siden den officielle indvielse af det geotermiske anlæg i Thisted. Og geotermi rummer stadig et stort potentiale.
Op mod 300.000 husstande ville i realiteten kunne forsynes med grøn, geotermisk fjernvarme. Men projekterne afventer en national garantiordning, før de bliver til virkelighed. Det oplyser Dansk Fjernvarme.

Anlægget i Thisted, som omfatter to lodrette boringer og et overfladeanlæg med to absorptionsvarmpumper, er fortsat en vigtig del af fjernvarmeproduktionen i Thisted og har dermed demonstreret, at det geotermiske koncept i den grad er langtidsholdbart. Samtidig er fjernvarmeforsyningen i Thisted en af landets mest innovative og grønneste med både geotermi, affaldsforbrænding, en halmkedel – og senest koncentrerende solvarmepaneler. Og endelig er den ifølge Energitilsynets seneste prisstatistik landets tredje-billigste.

- I en tid, hvor der naturligt er fokus på de åbenlyse risici i anlægsfasen, er det vigtigt at huske os selv og hinanden på, at geotermien i det stille har fungeret fint gennem nu mange år i Thisted. Det er glædeligt, at der er udsigt til, at geotermien også i fremtiden vil være en vigtig og stabil del af den lokale fjernvarmeforsyning, siger Søren Berg Lorenzen, direktør i Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab.

De to geotermiske brønde i Thisted blev boret i starten af 1980’erne af det statslige selskab Dansk Olie & Naturgas A/S.

Der er et kæmpe potentiale for at etablere lignende geotermiske anlæg i mange fjernvarmeområder i Danmark. Flere end 10 projekter er nu løbet ind i muren, hvor de er gået i stå på grund af en manglende national garantiordning.

Dermed kommer projekterne ikke videre med prøveboringer.

Brug for garantiordning
- Geotermi har et kæmpe potentiale. Der er vel omkring 300.000 husstande, som ville kunne forsynes med geotermisk fjernvarme. Men det kommer ikke til at ske med mindre staten igen engagerer sig i geotermien. Det kunne være gennem etableringen af en national garantiordning som dem i Frankrig og Holland, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

I Paris-området forsyner ca. 35 anlæg i dag en stor del af byens indbyggere med geotermisk varme, og i Holland har de siden 2007 etableret 12 anlæg.

En tilsvarende udvikling i Danmark er mulig, men ikke hvis det er det enkelte fjernvarmeselskab og dermed relativt få forbrugere, som skal bære den geologiske efterforskningsrisiko.

- Det enkelte fjernvarmeselskab kan ikke løbe den risiko. Men vi kan jo se, hvad en national garantiordning som i Holland og Frankrig kan skabe af resultater. Og så kan vi jo se, at det teknisk er en fremragende løsning. Det beviser Thisted på bedste vis, siger Kim Mortensen.

Udover Thisted, så er der også geotermiske anlæg i København og Sønderborg.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157