23948sdkhjf

De dyreste barmarksværker skærer i varmeprisen

Ved at droppe dyr naturgas og i stedet bruge biomasse eller anden opvarmningskilde har de 35 tidligere dyreste barmarksværker nu kæmpe succes og har gennemsnitligt reduceret varmeprisen med 6744 kroner.
6744 kroner, så meget har de 35 barmarksværker, der med energiforliget fra 2012 fik lov at bruge biomasse eller andre opvarmningskilder end naturgas, skåret varmepriserne ned. Fra gennemsnitligt at have priser på 26.894 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh, så er prisen nu gennemsnitligt 20.150 kroner. Det oplyser Dansk Fjernvarme.

- Det er virkelig glædeligt for disse små fjernvarmeværker, at de har kunnet skære så meget af varmeprisen. Det har givet disse bysamfund helt nye udviklingsmuligheder, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Det er tiltag som etablering af halmkedler, fliskedler og solvarmeanlæg eller tilkobling til større naboværker med overskudkapacitet, der har været med til at bringe varmepriserne ned.

Må stadig fyre med naturgas
Ifølge Dansk Fjernvarme står der i dag andre barmarksværker i nøjagtig samme situation som de 35, der kom med på listen. De er på samme måde ramt af at være tvunget til at bruge dyr naturgas, og de kan ikke konkurrere med statsstøttede vindmøller og andre elproducenter på elmarkedet. Dertil er deres grundlæggende produktionsomkostninger på grund af naturgassen for høje.

Værkerne producerer ganske enkelt ikke længere el på deres ellers højeffektive motoranlæg. Dermed får de ikke en indtægt til at nedbringe varmeprisen. I stedet er de tvunget til udelukkende at producere varme med et dyrt brændsel, fordi de ikke uden videre må skifte til et andet grønnere og billigere brændsel end naturgas, oplyser Dansk Fjernvarme.

- Opskriften for at komme de nuværende alt, alt for dyre værker til undsætning er simpel. De skal også have lov til at vælge naturgassen fra. Succesen fra de 35, der fik lov, taler sit tydelige sprog. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at nogle relativt små værkers forbrugere skal være tvunget til en sådan løsning, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203