23948sdkhjf

45.000 danskere måles på vindmøllestøj

Kræftens Bekæmpelse, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og Ministeriet Sundhed og Forebyggelse søsætter ny stor undersøgelse af de sundhedsmæssige konsekvenser af støj fra vindmøller. 45.000 danskere involveres.
I et notat fra Kræftens Bekæmpelse redegøres for en stor dansk undersøgelse af støj fra vindmøller som blandt andre Klima- Energi- og Bygningsministeriet, Ministeriet Sundhed og Forebyggelse og Kræftens Bekæmpelse står bag.

Undersøgelsen kommer til at omfatte 45.000 danskere og baseres på målinger af støj fra vindmøller siden 1980 til i dag, fremgår det i notatet udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse på foranledning af sundhedsminister Nick Hækkerup.

Formålet med undersøgelsen
Formålet med projektet er at undersøge om støj fra vindmøller er forbundet med øget risiko for blodprop i hjertet og hjernen, om langvarig udsættelse for vindmøllestøj forøger risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes, øget forbrug af receptpligtig medicin for forhøjet blodtryk, søvnproblemer og depression og om udsættelsen af støj fra vindmøller under graviditet er forbundet med forøget risiko for lav fødselsvægt.

Alle danske vindmøller
Udgangspunkt for undersøgelsen er Energistyrelsens og Energinet.dks register over alle danske vindmøller siden 1980. Registeret omfatter 5000 møller i drift og 2500 afmeldte møller. Projektet vil for alle nuværende og tidligere naboer til disse vindmøller beregne udsættelse for vindmøllestøj dag for dag i perioden 1980 til nu.

Undersøgelsen vil inkludere 10.000-15.000 personer, der er udsatte for vindmøllestøj eller har været det, samt en sammenligningsgruppe på 30.000 personer. Det betyder at undersøgelsen baseres på godt 45.000 danskere. Sammenligningsgruppen på 30.000 personer uden udsættelse for vindmøllestøj fra samme lokalområde sikrer en vis lighed med de personer fra området, som har været udsat for vindmøllestøj.

Undersøgelsen ventes afsluttet i 2017.
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063