23948sdkhjf

Fantastisk sommersol giver masser af energi

Fire ugers intens solskin har fået mange solvarmeanlæg til at yde mere, end der er behov for. Derfor må enkelte værker køle solenergi bort i nattetimerne.
Den rekordvarme sommer har været fantastisk for de fjernvarmeværker, som har solvarmeanlæg. Anlæggene har ganske enkelt produceret mere, end der er behov for.

-Her i sommerferietiden er forbruget minimalt og stort set begrænset til folks brug af varmt vand til opvask og bad, fortæller chefkonsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Derfor har nogle af fjernvarmeværkerne været nødt til at køle noget af varmen bort i nattetimerne for at undgå, at akkumuleringstankene kommer til at koge. Teknisk set sker dette ved at lade det varme fjernvarmevand køre gennem solvarmeanlæggenes paneler i nattetimerne. På den måde bruges panelerne som radiatorer – og dermed køles noget af varmen bort.

-Samlet set er det den bedste løsning. Anlæggene er nemlig designet til at udnytte solens stråler mest muligt i foråret og efteråret, hvor behovet for varme i boligerne er betydeligt større, fordi radiatorerne er skruet op, fortæller John Tang.

Energien fra solens stråler er til rådighed, uanset om man udnytter den eller ej, og den er både miljøvenlig og gratis. Typisk er solvarmeanlæggene designet til at kunne producere ca. 20 procent af et fjernvarmeværks samlede behov, da dette hænger økonomisk set bedst sammen.

Lagring fra sommer til vinter
Flere fjernvarmeselskaber arbejder på at kunne langtidslagre solenergien. Det kræver større lagerkapacitet end almindelige akkumuleringstanke. For øjeblikket er der eksempelvis store damlagre i Dronninglund og Marstal, mens man i Brædstrup har et såkaldt borehulslager. Men solvarmeanlæggene på disse værker er dimensioneret efter at kunne levere op til 50 procent af fjernvarmeforbruget.

- Disse anlæg er nødt til at være noget større ud fra et økonomisk perspektiv. Ellers kan det ikke økonomisk hænge sammen at gemme fra sommer til vinter, fordi det teknisk set er mere krævende end at kunne gemme energien nogle dage eller timer i akkumuleringstanken, siger John Tang.

Solens energi er en miljørigtig og grøn gevinst. Den betyder nemlig, at man ikke har behov for at bruge brændsler som naturgas eller andet. En produceret megawatttime solvarme erstatter direkte en megawatttime produceret på eksempelvis naturgaskedel. Det betyder samtidig, at forbrugerne slipper billigere. Solen er gratis, mens brændsler koster penge, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Samlet set er solvarmen i eksplosiv vækst i Danmark. Det seneste år er anlæggenes areal fordoblet til at udgøre næsten 600.000 kvadratmeter. De ca. 50 anlæg producerer, hvad der svarer til mere end 15.000 almindelige husstandes årlige forbrug af fjernvarme.

På den grønne front sparede anlæggene ca. 38.000 tons CO2 sidste år. Dansk Fjernvarme forventer en fortsat stor vækst indenfor solvarmeanlæg, fordi flere og flere fjernvarmeværker planlægger at bygge nye eller at udvide eksisterende anlæg.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11