23948sdkhjf

Festivalgæster køler øl på cykel

Med kun to minutters pedalrotation på en motionscykel kan Roskilde-gæster køle en dåseøl fra 30 til 5 grader, takket være fire DTU-studerende.
Er man den festivaltype, der drikker øl af et lager fra lejren, frem for at købe dem kolde, er varme bajere et uvægerligt vilkår på Roskilde Festival. Ved hjælp af rotationskraft, køleskabsteknologi og festivalgæsternes egen kondi, er kolde øl dog kun en kort cykeltur væk.

Michael Da Silva, Peter Bjerrum, Andreas Rafn og Kristoffer Vandrup Sigsgaard studerer til daglig Design og Innovation. På et kursus i Termodynamik har de udviklet en løsning, der gør op med hedebølgehumle og muliggør, at festivalgæster selv kan køle deres dåseøl, helt uden brug af strøm.

Ved første øjekast ligner cyklen en helt almindelig motionscykel. På denne er der dog monteret en trækasse, som gemmer på et hjemmelavet køleskab baseret fuldstændig på den teknik, man kender fra et rigtigt køleskab. Forskellen er, at dette køleskab får leveret den fornødne energi fra rotation i cyklens pedaler i stedet for via en eldrevet motor – og i stedet for at skulle køle dagligvarer, er dette køleskab lavet til at holde vandet i et lille bassin koldt.

- På en måde har vi fyldt køleskabet med vand i stedet for luft, forklarer Andreas, en af drengene bag projektet.

Rotation er afgørende
Nede i bassinet slynger kobberrør sig rundt i et aflangt rør. Inde i det kan man placere en øl, som begynder at slynge rundt om sig selv lige så snart, man træder i pedalerne.

- Det afgørende i projektet er, at øllen roterer. Normalt ville vandet køle øllen på 30 minutter, men så længe er der jo ingen, der gider cykle, forklarer Michael, én af de andre fra gruppen.

- Sørger vi for, at øldåsen roterer nede i bassinet, sænker vi dens varmemodstand. Det er derfor, det kun tager to minutter at køle øllen.

Erfarne Roskilde-gængere
Inspirationen til projektet har drengene fra egne Roskilde-oplevelser, der har skortet på kolde dåseøl. De håber, at gæsterne er parat til at holde cyklen i gang.

- Står cyklen stille i lang tid, er det lidt ligesom, hvis man har slukket sit køleskab. Så skal det lige i gang igen, fortæller Michael. De regner dog med, at ølkøling er så tilpas populært, at der bliver rigeligt med svingninger i cyklens pedaler. Så er det op til gæsternes egen kondi. Cykler man hurtigt, kan man i realiteten lave en fryser. Trykket skal op på 15 bar for at lave minus 10 grader. Drengene har været helt oppe på 11 bar.

- Men det var dog kun i to sekunder, griner de, inden de alle åbner en dåseøl med den velkendte lyd af et tyndt aluminiumslåg, der brister. Sval dug på siden signalerer, at temperaturen er kold. Det har taget gruppen 1,5 måned at udregne systemet og 3 uger at bygge det.

Kilde: Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11