23948sdkhjf

Klumme: Vækstpakke - Vindbranchen kan fortsætte, dog med blå mærker

Snakken går, handlinger udebliver. Sådan har det i hvert fald været i en stor del af 2014, hvor frygt for øgede omkostninger til den grønne omstilling af energisystemet har præget den energipolitiske dagsorden.
En utrættelig politisk debat om energipolitiske ambitioner skal undgås i ethvert marked. Med udspillet til Vækstaftale 2014 mellem Regeringen og Venstre kan energibranchen i Danmark se frem til atter at kende rammerne for samfundet energiinvesteringer. Trods slækkede ambitioner for vindenergi kan udspillet genskabe troen på de danske ambitioner for vindenergi.

Den politiske turmult gør særligt farvandet med havvindmøller, svært at navigere i. Virksomhederne i energibranchen havde i kølvandet på energiaftalen fra 2012 et klart billede af de fremtidige investeringer og målsætninger. Glæden var dog kort, da der allerede efter ca. ét år opstod en debat om ambitionerne kunne holde og om prisen var for høj. Debatten har påvirket interesserede investorer i udviklingen af vores fælles energiinfrastruktur negativt. I yderste konsekvens vil den politiske usikkerhed udmønte sig i dyrere budpriser og dermed mod alles ønske fordyre den danske udbygning med bl.a. havvindmøller unødigt.

Færre MW – færre job
Med udspillet til Vækstpakke 2014 lægger Regeringen og Venstre op til at begrave debatten om de øgede PSO-omkostninger til den grønne omstilling. Konkret byder udspillet på afgiftslempelser for sammenlagt 13,2 mia. kr. Offeret, der må levere besparelserne, er desværre bl.a. vindmøller, hvor der sløjfes 100 MW (megawatt) kystnære havvindmøller, og etableringsperioden af den 600 MW store havmøllepark, Kriegers Flak, udskydes. Med et politisk pennestrøg er det samtidig farvel til de ca. 1500 job, der er tilknyttet de kystnære møller. Beskæftigelseseffekten forbundet med etableringen af Kriegers Flak skubbes delvist ud på den anden side af 2020.

Dette er et politisk valg, som branchen må leve med, så længe der er behov for politisk besluttede tilskuds- og støttesystemer til vindmøller.

Vækstpakke giver blå mærker
I vindbranchen er en vedvarende usikkerhed omkring de politiske ambitioner, og hermed vores sigtelinje, den værst tænkelige situation. Vækstpakkeudspillet beskærer ambitionerne for vindenergi, men dette kan branchen leve med, såfremt der fra politisk hold atter bakkes bredt og klart op om energiforligets indhold.

For alle virksomheder i branchen, små som store, er det nødvendigt, at Danmark har en klar politik og faste ambitioner, som matcher vores status som verdens førende grønne energiland.

For branchen er Danmark ikke bare et marked. Det er også et vindue. Herigennem kan omverdenen se, at store mængder vindenergi er en udfordring, der kan løses. Når vi i Danmark selv med de nedskalerede ambitioner i Vækstpakke 2014 fortsat kan leve op til målet om 50 pct. vind i 2020, er det udtryk for, at branchen løbende effektiviserer og at slutproduktet fra vindmøller – den grønne strøm – bliver billigere.

Når der forhåbentlig atter skabes bred enighed og klarhed om de danske energiambitioner i forbindelse med vækstforhandlingerne, vil arbejdet med at gøre vindenergi endnu mere konkurrencedygtig kunne fortsætte til glæde for os alle.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.822