23948sdkhjf

Russisk gasstop faretruende nær

Gasforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland er afsluttet uden en aftale. Russiske Gazprom truer med at lukke for gassen mandag morgen.
- Vi nåede ikke frem til en aftale, og chancen for at vi mødes igen er små - vi er allerede på et fly på vej tilbage til Moskva, siger Gazprom-talsmand Sergej Kuprijanov ifølge dagbladet Børsen om de kuldsejlede gasforhandlinger mellem Rusland og Ukraine.

Det betyder, at russiske Gazprom lukker for gassen til Ukraine mandag morgen, såfremt Ukraine ikke har betalt sin gæld inden kl. 08.00 dansk tid.

Skilles på pris
Gazprom kræver en betaling på 1,95 mia. dollars svarende til mere end 10 mia. kr. for at lade gassen flyde.

Forud for de seneste forhandlinger har Ukraine signaleret, at man var villig til at acceptere en kompromisaftale med russerne om prisen på gas, hvor Ukraine betaler en mia. dollars til Rusland med det samme, mens den resterende del af regningen betales i rater ad seks omgange.

Det ville således betyde at prisen for 1000 kubikmeter naturgas vil ligge på 385 dollars om vinteren og 300 dollars om sommeren. Og lige netop prisen pr. 1000 kubikmeter gas skiller vandene: Rusland er ikke villige til at lade prisen falde til under 385 dollars.

Tilbage i februar fordoblede Rusland prisen på gas til 485 dollars pr. 1000 kubikmeter, da Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet.

Tror på en løsning
EU-Kommissionen, der har fungeret som mægler i forbindelse med forhandlingerne, tror stadig på en løsning og er netop ved at undersøge, hvornår parterne kan mødes igen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078