23948sdkhjf

Projekt: Varmepumpers fleksibilitet skal udvides

Et nyt ph.d. projekt skal forbedre boligers termiske forsyningssystem ved blandt andet at udvide varmepumpers fleksibilitet.
I et nyt ph.d. projekt undersøger Carolina Carmo fra Insero Energy, hvordan husstandes forsyningssystem kan forbedres gennem en udvidelse af varmepumpers fleksibilitet.

- Energisystemer verden over arbejder i dag ud fra en model, som matcher energimængden med forbrugernes belastning. I takt med at andelen af grønne energier vokser, er det oplagt at tænke i nye måder at udnytte det potentiale som ligger i de vedvarende energikilder og –faciliteter. Det betyder at energisystemet ikke kun skal være mere effektivt, men også fleksibelt – altså flytte energiforbruget til perioder hvor der er vedvarende energikilder, forklarer F&U Specialist ved Insero Energy, Carolina Carmo.

- Varmepumper er en af de mest populære og effektive energiteknologier på markedet, da de producerer op til fire enheder varme eller afkøling på bare én enhed elektricitet. Markedet efterspørger et system som intelligent kan styre varmepumperne, og dermed gøre dem mere fleksible, forklarer Carolina Carmo.

Der er store perspektiver i udviklingen af et intelligent energisystem – ikke kun for Danmark, men også for den enkelte husstand. Undersøgelser fra Aalborg Universitet og DTU har vist, at intelligent styring af varmepumper kan reducerer energiforbruget med mellem 0,6 og 1,1 procent – det vil spare hver husstand i Danmark for mellem 450-1500 kroner om året.

Stor analyse ligger til grund for projektet
Data fra 300 private husstandes varmepumper indsamlet over en treårig periode, danner basis for udviklingen af det intelligente system. I første omgang skal det fastslås hvilke parametre som mest effektivt kan forbedre varmepumpers fleksibilitet.

Carolina Carmo forventer, at systemet kan være med til at bringe Danmark et skridt nærmere målet om at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

- Dette værktøj vil ikke blot kunne forbedre varmepumpers evne til at styre varme- og energiforbruget i danske husstande - det er også en sikker og økonomivenlig metode, som kan bringe Danmark tættere på at opfylde de miljømæssige målsætninger, slutter Carolina Carmo.

Ph.d. projektet startede i juli 2013 og forventes afsluttet i juli 2016. Bag projektet er Aalborg Universitet, DTU, Insero Energy og Grundfos. Titlen på projektet er: Modelling and development of innovative Dual-Mode SmartGrid Heat Pump with HP2Grid Functionality.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079