23948sdkhjf

Grønt lys til Nordjysk biogasanlæg

GrønGas Partner A/S, der har E.On Danmark som medejer, fik på et byrådsmøde i Hjørring torsdag aften grønt lys til at gå videre med planerne om at opføre et af landets største biogasanlæg ved Vrå i Nordjylland.
Og partnerne hilser Hjørring kommunes "ja" velkommen med stor tilfredshed. De mener, at det er en beslutning, der vil få afgørende betydning for, at Danmark kan indfri sine miljø- og klimamål på vejen mod en fremtid uafhængig af fossile brændsler. Biogas er nemlig grøn og vedvarende energi, der kan sendes direkte ud i Danmarks naturgasnet, hvor det kan anvendes både til transport, industri og kraftvarme.

Det nye anlæg bringer desuden nye muligheder for landmænd fra Vrå-området i form af bedre og mere miljøvenlig gødning og en stærkt reduceret kvælstofudledning, som samlet set bidrager til mere bæredygtig landbrugsdrift. Og sidst men ikke mindst vil produktionsanlægget skabe nye arbejdspladser i Vrå-området, fremhæver partnerne i en pressemeddelelse.

- Vi har set frem til denne dag længe. Det har været en lang, men også nødvendig rejse, som vi startede tilbage i 2009, og vi har hele vejen haft et godt og konstruktivt samarbejde med Hjørring Kommune, som fra start så et stort potentiale i projektet med de fordele det skaber for lokalsamfundet såvel som Hjørrings satsning på vedvarende energi. Vi har i hele processen været i dialog med borgere og øvrige interessenter, og vi har arbejdet intensivt med at tilvejebringe de analyser, beregninger og dokumentation, som lokale myndigheder kræver for at kunne godkende vores anlæg, fortæller Jens Peter Lunden, direktør i GrønGas Partner.

Ideel placering
Placeringen af anlægget er ifølge partnerne ideel på mange måder og er valgt af eksperter (statens biogas-rejsehold) og nu godkendt af alle relevante myndigheder, herunder Hjørring kommune. Anlægget ligger i landzone, har et stort leveringsgrundlag i kraft af de mange landbrug der er i området, og det ligger logistisk meget attraktivt i forhold til hovedfærdselsvejene, ligesom anlægget kan kobles direkte på det danske naturgasnet.

- Vi glæder os til at komme i gang og til at vise både lokalbefolkningen og resten af Danmark, at der er store perspektiver i biogasproduktion og nye muligheder for lokalsamfundet. Helt konkret kan anlægget for eksempel levere klimavenlig varme til det lokale kraftvarmeværk og grønt brændstof til gaskøretøjer. Langt de fleste som vi har været i dialog med er positivt stillede over for biogas, men der er altid enkelte, som ikke ønsker et anlæg opført i deres nærområde. Vi gør, hvad vi kan for at imødekomme den utryghed der måtte være. Det er vores klare mål, at vi både under opførelsen og når anlægget er sat i drift, vil gøre vores yderste for at sikre en stabil daglig drift, der ikke forstyrrer lokalsamfundet, siger Jens Peter Lunden.

Den samlede investering i anlægget forventes at udgøre et trechifret millionbeløb, og etablering skal efter planen sættes i gang allerede til sommer. Når anlægget er færdigt vil det efter planen kunne behandle 300.000 tons biomasse om året svarende til knap 10 millioner liter benzin/diesel.

Samtidig vil anlægget, når det står færdigt, skabe ti fuldtidsstillinger, mens det under selve opførelsen vil skabe omkring 100 fuldtidsstillinger, fremgår det af pressemeddelelsen.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078