23948sdkhjf

Klumme: Forsyningssikkerhed er grøn energi

Naturgassen er blevet en så knap og vital ressource, at den nu er medie for international krise mellem Rusland og Ukraine – og vesten. EU-landene vurderes at have naturgas til 3-4 uger, derefter er lagrene brugt op, hvis Rusland lukker for hanen.
25 af Danmarks største produktionsvirksomheder kan med tre dages varsel få afbrudt deres naturgasforsyning til produktionen, fordi gassen skal bruges til at varme boliger op med. Men naturgas er ikke nødvendigt for at varme danske boliger op. Slet ikke.

Krisen mellem Ukraine og Rusland har med al tydelighed klarlagt et forsyningssikkerhedsproblem. Et temmelig stort og alvorligt forsyningssikkerhedsproblem.

Naturgas er en knap ressource, og selv om Danmark selv henter den op af Nordsøen, så er vi forpligtet til at dele med andre EU-lande i tilfælde af krise. En sådan situation har spøgt, om end den heldigvis er forholdsvis langt væk, endnu.

25 af de største danske produktionsvirksomheder har derfor fået påmindelser om, at de kan risikere, at der med tre dages varsel kan blive lukket for deres gasforsyning til produktionen. Naturgassen er nemlig prioriteret til opvarmning af boliger i tilfælde af knaphed.

Det er egentlig fuldstændig tosset, at vi her i 2014 har en sådan prioritering.

Naturgas er nemlig ikke nødvendig til opvarmning. Faktisk slet ikke.

Varme kan man få på så mange andre forskellige og grønne måder. Det behøver man ikke ædel naturgas til.

Helt tilbage i tiden kunne man holde varmen ved at stikke ild i en pind. Det kan vi også i dag. Man kan også få den fra solen, fra overskudvarme, fra affald eller fra geotermi. Faktisk kræver det ingen hokus pokus.

Forsyningssikkerhed
At vi stadig prioriterer naturgas til opvarmning fremfor til virksomheders drift er faktisk stærkt bekymrende. Det er egentlig at skyde sig selv i foden, for samtidig med er fjernvarmeværker landet over vidne til, at deres ideer til grønne fjernvarmeprojekter taber til naturgassen, fordi afgiftskroner fra naturgas er vigtigere i de beregningsforudsætninger for samfundsøkonomi, der blev konstrueret til at sikre forsyningssikkerhed med naturgas, da oliekrisen i 70’erne var i klar erindring.

I dag er den danske egenproduktion af naturgas på vej ned. Og jagten på grøn energi er på vej op. Senest i 2035 skal al el og opvarmning være baseret på vedvarende energi. Naturgas er ikke vedvarende energi, men er fossilt energi per definition. Hver gang man brænder naturgas af til udelukkende at få varme, ja, så tilfører man atmosfæren CO2.

Naturgas til kraftvarme var 80’erne og 90’ernes svar på effektiv forsyning af både el og varme. Men i dag er den kamp tabt til vindmøller, vandkraft og kul. De naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker producerer derfor nu hovedsageligt kun varme på naturgassen. Det er de tvunget til at gøre.

Ganske unødvendigt, for den energi kan som nævnt produceres grønnere, smartere, billigere og med forsyningssikkerhed for øje – og tilmed så det ikke hindrer vækst og jobskabelse på 25 af landets største produktionsvirksomheder.

Det er bydende nødvendigt med en klar strategi for, hvordan vi vil minimere vores afhængighed af naturgas.

Nu.
Kommenter artiklen (22)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078