23948sdkhjf

Dansk Energi: Fem vækstinitiativer kan skabe 9.800 danske job

Færre omkostninger for energitunge virksomheder, en udvidet BoligJobordning og produktivitetsfremmende energi- og teleinfrastruktur er blandt de oplagte initiativer, når regeringen skal skabe fornyet vækst.
Det er meldingen fra Dansk Energi, der i dag præsenterer fem initiativer, der ifølge interesseorganisationen kan være med til at løfte regeringens mål om at forbedre væksten via øget produktivitet med 20 mia. kr. frem mod 2020.

Samlet set vil Dansk Energis vækstinitiativer afløfte afgifter og forandre regulering, der vil fastholde eller skabe 9.800 danske job. Blandt de mest markante initiativer er at lette omkostningerne for de energitunge virksomheder. Det gælder både med en modernisering af NOx-afgiften og en lettelse af elintensive virksomheders PSO-betaling. En række virksomheder har historisk været lettet for afgifter og har ikke haft samme gavn af regeringens seneste lettelse af elafgiften. Derfor rammer det hårdere, når PSO-betalingen stiger, lyder det fra Dansk Energi.

- Vores fem initiativer kan forløse en del af regeringens vækstambitioner og samtidig sikre et endnu større afkast af den energi, vi alle er afhængige af, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

- Vi kan se, at PSO-betalingen er konkurrenceforvridende for et segment af de danske virksomheder, derfor foreslår vi at lette den betaling for de særligt elforbrugende virksomheder – store som små. Dette kan eksempelvis ske via finansloven, men andre modeller er også i spil. Desuden foreslår vi en modernisering af NOx-afgiften, der er en ren jobdræber, siger Anders Stouge og påpeger, at NOx-afgiften i dag er en dansk særskat, som næsten kun handler om at få penge i statskassen.

Bedre bredbåndsforbindelser gennem BoligJobordningen
Forsyningsvirksomhederne herunder energi- og telesektoren udgør et væsentligt rammevilkår for erhverv og husholdninger. Derfor stiler Dansk Energis vækstinitiativer mod at give danskerne adgang til en mere intelligent energi-infrastruktur og at skabe større adgang til højhastigheds bredbåndsforbindelser.

- Højere hastigheder på bredbånd fremmer digitaliseringen, produktivitet og derfor vækst. Vi har hentet inspiration i Sverige, hvor etablering af bredbånd er fradragsberettiget. Det samme kan vi gøre i Danmark via BoligJobordningen, der samtidig vil have en positiv effekt på energiforbrug og jobskabelse, hvis den også bruges til at give flere danskere råd til at energirenovere deres boliger, siger Anders Stouge.

- Endelig har vi som samfund behov for at kunne rette investeringerne i elnettet mod teknologi, der øger elnettets produktivitet. I dag giver reguleringen af elnettet slet ikke dette incitament, og det skal vi have rettet op på, siger Anders Stouge.

Fakta om PSO og beskatning
PSO-betalingen er vokset med 2,3 mia. kr. fra 2012 til 2014, hvilket især kan tilskrives faldende elpris. Af dette betaler erhvervslivet 1,5 mia. kr.

Forbrugerne mærker altså en positiv effekt på bundlinjen, men da flere energiintensive virksomheder konkurrerer med virksomheder i lande, som ikke har tilsvarende PSO-systemer, så skader den stigende PSO deres konkurrenceevne.

Selv om der er givet lempelser i elbeskatningen på 1,5 mia. kr. fra 2012 til 2014, så oplever en gruppe virksomheder voksende omkostninger til el. Det skyldes dels at lempelserne er givet på bestemte former for elforbrug, dels at flere typer virksomheder allerede var lempet for elbeskatning før 2012.
Kilde: Dansk Energi


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11