23948sdkhjf

Energi Fyn vil gøre vindmøller til en folkesag

Energi Fyn vil med et nyt koncept sikre størst mulig lokal inddragelse ved opstilling af vindmøller. Konceptet får debut i Munkebo, hvor Energi Fyn har søgt om at opstille vindmøller på den nye havneterminal.
Ekstra vindmølleanparter til salg. Mulighed for at Energi Fyn kan stille sikkerhed for naboers finansiering af vindmølleanparter. Og oprettelse af en lokal vindpulje, der skal støtte udviklingen i lokalområdet.

Det er tre konkrete initiativer, Energi Fyn har udviklet i forbindelse med, at energiselskabet vil stille vindmøller op på Fyn. Initiativerne skal være med til at skabe størst mulig lokal inddragelse i vindmølleprojekter ved, at endnu flere naboer nu får mulighed for at være med.

- Loven siger, at 20 procent af anparterne i et vindmølleprojekt skal udbydes til naboerne. Det hæver vi til 30 procent. Samtidig tilbyder Energi Fyn at stille sikkerhed for de nærmeste naboers finansiering af de ekstra 10 procent vindmølleanparter. Disse tiltag er mig bekendt ikke set i vindmøllebranchen før, men vi tror på, at det kan være med til at sikre det, vi kalder en "folkesag". Vi ønsker, at flest mulige borgere i et område, hvor der opstilles vindmøller, bliver en aktiv del af projektet, siger Jette I. Kjær, projektleder på vindmølleaktiviteter hos Energi Fyn.

Munkebo får første projekt
Energi Fyn vil også oprette en lokal vindpulje i forbindelse med hvert nyt vindmølleprojekt. Vindpuljen skal være med til at udvikle de lokalområder, som vindmøllerne står i, idet vindpuljen sikrer, at 0,5 procent af møllernes omsætning går til lokale initiativer. Administrationen af vindpuljen er i samme ånd lagt i hænderne på lokale ildsjæle.

- Energi Fyn er et andelsselskab ejet af 175.000 fynboer. Derfor ligger det os meget på sinde at udvikle Fyn og skabe værdi for vores ejere. Det gør vi eksempelvis ved at kunne tilbyde andelshaverne grøn strøm fra vindmøller på Fyn, og ved at Energi Fyn aktivt deltager i Danmarks grønne omstilling. Vindpuljerne skal ses i det samme lys. Vi vil sikre, at naboerne får ekstra gode muligheder for at gennemføre udviklingsinitiativer i lokalområdet, siger Jette I. Kjær.

Energi Fyns nye koncept får i nærmeste fremtid debut i Munkebo. Her har energiselskabet søgt om tilladelse til at opstille vindmøller på Odense Havneterminal. Projektet sker i samarbejde med Odense Havn og omhandler tre vindmøller, der skal stå på den kommende moleudvidelse. Parterne ser frem mod det nye samarbejde.

- I området er der en række aktører inden for vindenergi i forvejen, og vi forventer, at der med udvidelsen af havneterminalen og med samarbejdet med Energi Fyn vil tegne sig et fynsk kraftcenter for energi, siger havnedirektør Carsten Aa, Odense Havn.

De planlagte vindmøller kan producere omkring 30 mio. kWh om året, hvilket svarer til det årlige elforbrug i ca. 7.500 almindelige parcelhuse. I forhold til kulfyring vil det spare miljøet for udledningen af omkring 10.000 ton CO2 årligt, oplyser Energi Fyn.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078