23948sdkhjf

Energi Viborg stævner tre lokale varmeværker

Energi Viborg Kraftvarme går nu rettens vej for at få varmeværkerne i Stoholm, Skals og Løgstrup til at betale deres andel af omkostningerne til det kuldsejlede geotermiprojekt i Kvols.
Bestyrelsen for Energi Viborg Kraftvarme A/S har på et ekstraordinært bestyrelsesmøde den 17. december 2013 besluttet at indgive stævning mod varmeværkerne i Stoholm, Skals og Løgstrup for at få kravet om betaling af varmeværkernes andel af omkostningerne ved geotermiprojektet slået fast, oplyser bestyrelsesformand for Energi Viborg Kraftvarme, Niels Dueholm.

Baggrunden for stævningen er et advokatnotat, der klarlægger, at de tre byer er forpligtet til at betale deres andel af de omkostninger, som geotermiprojektet havde genereret frem til den 28. marts 2012. Det var fra denne dato, at Viborg Kommune overtog projektet fra Viborg Fjernvarme og efterfølgende overdrog det til Energi Viborg Kraftvarme.

Energi Viborg Kraftvarme meddelte allerede i november 2012 varmeværkerne i de tre omegnsbyer, at deres andel af omkostningerne til geotermiprojektet ville blive opkrævet, så snart de endelige beløb var gjort op.

Dette skete efterfølgende i februar 2013, hvor betalingskravene blev opgjort således:

- Stoholm Fjernvarmeværk 3.56 mio. kr.
- Skals Kraftvarmeværk 3.88 mio. kr.
- Løgstrup Varmeværk 3.10 mio. kr.


Mislykkede forhandlinger leder til stævning
Den forløbne periode fra februar 2013 og frem til nu har været brugt på at undersøge muligheden for gennem forhandling at opnå en aftale med de tre varmeværker. Energi Viborg Kraftvarme har imidlertid måttet konstatere, at gentagne tilbud om afklarende møder og frivillig forhandlingsproces bistået af en upartisk mediator konsekvent er blevet afvist af bestyrelserne for de tre varmeværker.

- For at sikre Energi Viborg Kraftvarme de penge, selskabet ifølge den oprindeligt indgåede samarbejdsaftale har til gode, ser vi derfor ikke anden udvej end at indgive stævning mod de tre varmeværker, oplyser Niels Dueholm og fortsætter:

- Det er en rigtig træls sag, hvor vi mener, at bestyrelserne i de tre varmeværker burde stå ved deres kontraktlige forpligtigelser frem for at fremprovokere en retssag, hvor de eneste sikre vindere er advokaterne, som kommer til at forestå retssagen.

- Men rejser vi ikke sagen, bliver det fjernvarmekunderne i Viborg, som kommer til at betale for de tre varmeværkers andel af omkostningerne, og da Energi Viborg Kraftvarme drives som et ”hvile i sig selv” selskab, kan dette vise sig at være i strid med varmeforsyningsloven. Så derfor bør vi fastholde et berettiget betalingskrav mod varmeværkerne i Stoholm, Skals og Løgstrup og få dette fastslået gennem en civil retssag, slutter bestyrelsesformanden.

Historik
Stoholm Fjernvarmeværk, Skals Kraftvarmeværk og Løgstrup Varmeværk indgik på lige vilkår med de øvrige deltagere i geotermiprojektet i en samarbejdsaftale, som bl.a. beskriver parternes deltagelse i projektet, herunder forhold vedrørende projektstyring og beslutningskompetence, projektomkostninger og udgiftsfordeling samt projektophør og udtræden.

Viborg Kommune besluttede i marts 2012 at overtage projektet fra Viborg Fjernvarme i forbindelse med dette selskabs ansøgning om kommunegaranti til projektet.

I forbindelse med den efterfølgende overdragelse af projektet til Energi Viborg Kraftvarme blev der afholdt møder med bl.a. de tre varmeværker for at sikre deres deltagelse i det videre projekt. I den forbindelse rejste varmeværkerne selv spørgsmålet om deres forpligtelser i forhold til geotermiprojektet.

Energi Viborg Kraftvarme bad derfor selskabets advokat undersøge de juridiske forhold. Advokaten har efterfølgende vurderet, at varmeværkerne i omegnsbyerne er forpligtet til at betale deres andel af omkostningerne frem til den 28. marts 2012, hvor projektet blev overdraget til Energi Viborg Kraftvarme.

Energi Viborg Kraftvarme har indgået driftsaftaler med de fire varmedistributører i Viborg vedrørende deres deltagelse i betaling af omkostningerne ved geotermiprojektet
Kilde: Energi Viborg

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078