23948sdkhjf

Grøn gas mellem Frederikshavn og Aalborg

Region Nordjylland og Frederikshavn Kommune er på vej med landets første regionale busrute på gas.
- Kan vores naboer, så kan vi også! Sådan lød det fra formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, John Christensen, da han i fredags indledte konferencen ’Gas til Transport.’

John Christensen havde netop taget publikum med på en mental rejse med færge fra Frederikshavn først til Oslo og derefter til Göteborg. Begge skandinaviske storbyer, der virkelig har forstået at tænke transport og klima sammen til en bæredygtig løsning.

Konferencen var en naturlig måde at afrunde analysefasen af det projekt, som blandt andet Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland har arbejdet på i løbet af 2013. Et projekt, der har som mål fremover at anvende biogas som drivmiddel i busserne på den regionale busrute 73 mellem Frederikshavn og Aalborg samt i bybusserne i Frederikshavn.

Frederikshavn Kommune er initiativtager til projektet, der også inkluderer Region Nordjylland, Aalborg Kommune, Nordjyllands Trafikselskab, HMN Naturgas og Energibyen Frederikshavn.

Kører på gas fra juni 2014
Helt konkret er det planen, at de fem busser på rute 73 allerede med køreplansændringen per 29. juni 2014 skal køre på gas. Derfor bliver driften af rute 73 nu ifølge projektleder i Region Nordjylland, Jens Mogensen, sendt i udbud med gas som option og med driftsstart medio 2014. Dermed bliver rute 73 ifølge projektlederen landets første regionale busrute på gas.

Planen er desuden, at HMN Naturgas, som også er med i projektgruppen, opstiller et gasanlæg i henholdsvis Aalborg og Frederikshavn, der både har slowfill til busser samt offentlig adgang til fastfill. Med udbuddet følger desuden et tilbud om en fast indeksreguleret gaspris for hele kontraktperioden.

På kort sigt kommer busserne til at køre på naturgas, men på længere sigt er det meningen, at de skal køre på biogas.

Også for bybusserne i selve Frederikshavn Kommune er målet at køre på først naturgas og siden biogas. Men da man her er midt i en kontraktperiode vil en genforhandling af kontrakten sammen med en eventuel kompensationsbetaling være nødvendig, hvilket vil afhænge af en lokalpolitisk beslutning. Derfor er der endnu ikke fastlagt nogen tidsplan for, hvornår busserne i Frederikshavn skal køre på gas.

Bliver det en succes med gas som drivmiddel på rute 73 og i bybusserne i Frederikshavn, så bliver næste fase, at udskifte flere af busserne hos Nordjyllands Trafikselskab med gas-busser, ligesom der er planer om også at lade skraldevognene i Frederikshavn Kommune køre på gas.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094