23948sdkhjf

GeoDrilling har knækket koden til lodret jordvarme

Virksomheden har siden etableringen i 2010 udført over 200 lodrette energiboringer og er Danmarks mest erfarne inden for sit felt.
Igennem årene er GeoDrilling stødt på mange myter om lodret jordvarme.

- Nogen tror, at man slet ikke må lave boringer af hensyn til grundvandet, andre at boringerne slet ikke virker, og der er også nogen, som tror, at boringerne kun kan levere energi i en begrænset periode, fortæller bestyrelsesmedlem Søren Andersen fra GeoDrilling og fortsætter.

- Der er desværre blevet lavet nogle uholdbare løsninger førhen, men vores løsninger virker.

Ikke bare en erstatning
Myterne til trods, er det lykkedes for virksomheden at etablere over 200 dybe boringer til forsyning af jordvarmeanlæg i Danmark.

- Vi får en del henvendelser fra VVS’ere, der ikke kan få plads til vandrette slanger, og derfor mangler en erstatning, men vi anser faktisk lodret jordvarme for at være en selvstændig løsning, der ikke direkte kan sammenlignes med et konventionelt jordvarmeanlæg med vandrette slanger. Hvor de vandrette slanger henter energi fra solen, får de lodrette slanger energien fra jorden, og det giver højere temperaturer og bedre virkningsgrader, fortæller Søren Andersen.

Ideel temperatur i dybet
Det er lykkedes GeoDrilling at få data udleveret, der indikerer, at selv når fremløbstemperaturen skal være høj, kan der opnås en virkningsgrad på over 3. Blandt andet hos et medborgerhus fra 1955, der tidligere var opvarmet med olie, men som siden 2011 har haft et lodret jordvarmeanlæg. Her er fremløbstemperaturen på 51 grader.

Den gode virkningsgrad opnås, fordi energitilførslen i jorden er rimelig konstant, og jo dybere boring bliver, jo højere bliver temperaturen. GeoDrilling har blandt andet lavet syv boringer på 246 meter til at forsyne samme bygning. Det er dog kun under de rette forhold, at der kan bores så dybt.

- Fordelen ved lodret jordvarme er også, at man også kan bruge jordvarmen til køling om sommeren, fordi temperaturen på otte grader i undergrunden egner sig godt til køling, siger Søren Andersen.

Flere anvendelsesmuligheder
Hos private er det normalt, at boringerne skal forsyne en varmepumpe, der er husets eneste varmekilde. GeoDrilling har dog også arbejdet for både foreninger og virksomheder, hvor det lodrette jordvarmeanlæg etableres som energikilde til det basale forbrug, mens olie- eller gasfyr klarer spidsbelastningerne.

Der er også etableret anlæg, hvor overskudsvarme fra solvarme kanaliseres ned i boringerne, som således bruges til at gemme varmen til et tidspunkt, hvor solen ikke skinner.

- Vi tror, at antallet af lodrette jordvarmeanlæg vil stige betragteligt i de kommende år. Det passer godt ind i regeringens ambition om et Danmark uafhængigt af fossile brændstoffer, og så er der et rigtig godt afkast at hente på investeringen i et lodret jordvarmeanlæg.
Kommenter artiklen (9)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125