23948sdkhjf

Varmepumper ved nye boliger er ulovlige og skal pilles ned: Erstattes af fjernvarme og blokvarmecentral

Kommune vil ikke godkende alternative varmekilder i nyt boligkompleks

En langvarig strid om varmeforsyning til 80 nye boliger i Sygehusparken på det tidligere Dronninglund Sygehus ser ud til at være afgjort.

Og det bliver en dyr omgang for bygherren, Michael Vestergaard, der for år tilbage overtog det nedlagte sygehus.

De ti varmepumper, som bygherren MVe Byg ApS har købt ind for at forsyne de nye boliger med billig, miljøvenlig varme, er erklæret ulovlige af Brønderslev Kommune, som nu har bestemt, at varmepumperne skal frakobles.

Det betyder, at Sygehusparken i stedet skal forsynes med fjernvarme fra Dronninglund Fjernvarme, der ligger lige ved siden af det nedlagte sygehus.

En del af bygningskomplekset kan dog opvarmes med egen blokvarmecentral, hvor der fyres med naturgas.

- Vi bad bygherren præsentere et projektforslag for løsningen med varmepumper, men vurderingen er nu, at det samfundsøkonomisk er mest fordelagtigt med fjernvarme, og derfor er hans projektforslag blevet forkastet, fortæller formand for teknik og miljøudvalget i Brønderslev Kommune, Peter Stecher (K).

Indehaver af MVe Byg, Michael Vestergaard, sidder nu tilbage med ti varmepumper til en samlet pris på næsten halvanden million kroner, som han ikke kan bruge.

Han erkender, at han måske var lidt hurtig til at etablere den alternative varmekilde, før det var afklaret, om det var helt i tråd med reglerne.

Men det var i en situation, hvor fjernvarmen fra Dronninglund Fjernvarme var meget dyr.

- Der er jo også sat solceller op, og derfor er det en meget grøn varmekilde, som samfundet efterspørger. Jeg forstår simpelthen ikke, at man samfundsøkonomisk mener, at fjernvarme er mere fordelagtigt, siger Michael Vestergaard.

Han peger blandt andet på, at de i alt 90 kvm solceller, der skal sættes op på tagene og som bl.a. skal levere billig strøm til varmepumperne, ikke er taget med i beregningerne.

Det var Dronninglund Fjernvarme, der klagede over, at der i Sygehusparken var etableret en alternativ varmekilde, selvom der er en aftale om tilslutningspligt til fjernvarme i 2026.

- Nu vil jeg forsøge at få en dialog og måske en aftale om samarbejde med Dronninglund Fjernvarme. Det er mit indtryk, at selskabet har problemer med at levere varme nok fra deres egen nye varmepumpe, siger Michael Vestergaard.

Dronninglund Fjernvarme oplyser til Nordjyske, at selskabet er villig til at mødes med MVe Byg for at høre, hvad forslaget om samarbejde går ud på.

Efter at varmeprisen røg i vejret hos Dronninglund Fjernvarme i 2022, er det siden lykkedes at få prisen væsentligt ned igen.

Foreløbig er der 14 boliger og ét erhvervslejemål, der er taget i brug i Sygehusparken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157