23948sdkhjf

Intelligent solvarmeløsning i Ecco-hotel

Ved hjælp af avanceret og nyskabende teknologi skaber hoteltilbygningen til Ecco Conference Centre i Tønder selv al dets energi.
Eccos nye hotel er selvforsynende og samtidig energieffektivt. Det har stillet store krav til udviklingen af solvarmeløsningen. På den ene side skal den kunne levere varmt brugsvand til op imod 100 gæster, der ønsker et varmt bad om morgenen, og på den anden side skal den kunne håndtere lavere belægninger uden at spilde en masse energi.

- Det er Eccos holdning, at vi stræber efter at være førende inden for miljø. Vi støtter en bæredygtig udvikling. Derfor var det naturligt for os, at tilbygningen til Ecco Conference Centre skulle være et 0-energihus, der selv producerer den energi, huset skal bruge. Vi har valgt en fleksibel solvarmeløsning, der kan følge husets rytme og flytte energien hen, hvor der er brug for den. Systemet er blandt andet konfigureret til at kunne levere 100 varme brusebade på en halv time. For Ecco har udgangspunktet været at udnytte de ressourcer, vi har, på en optimal og effektiv måde, siger Jørgen Kristiansen, facility manager hos Ecco.

Vil udnytte energien optimalt
Styringsmæssigt er udfordringen løst ved at koble solvarmeanlægget op på booking-systemet, så anlægget automatisk producerer den rigtige mængde varmt brugsvand i forhold til antallet af gæster. Teknisk er udfordringen løst ved kun at have en varmtvandsbeholder på 1.000 liter. Varmtvandsbeholderen er suppleret af otte akkumuleringstanke på hver 2.000 liter. Når der er lav belægning, trækker varmtvandsbeholderen læsset alene, mens akkumuleringstankene træder til i spidsbelastningsperioder. Al overskydende energi fra solvarmeanlægget, som ikke går til varmt brugsvand, bliver i stedet effektivt anvendt til andre formål.

- Alle parter, der har været involverede i dette projekt, har været meget fokuserede på at lave en løsning, der til enhver tid udnytter energien optimalt. Er der lav belægning på hotellet, så sendes varmen videre og bruges til eksempelvis opvarmning af hotellet. Solenergien kan benyttes i forbindelse med i alt seks forskellige processer, hvilket placerer løsningen blandt de absolut mest effektive i Danmark, siger Søren Elisiussen, administrerende direktør i Arcon Solar.

Solenergien bruges til følgende processer, i nævnte rækkefølge:
1. Opvarmning af brugsvand
2. Energi til hotellets varmesystem
3. Energi til øvrige bygninger på Ecco Alléen
4. Lavtemperatur-energi til varmepumper (hæver temperaturen på vandet fra jordslangerne)
5. Lavtemperatur-energi til sandlager under klinkegulve i Aula (variabel isolering i gulvkonstruktion)
6. Overskudsvarme til jordslanger. Aktiveres når punkt 1–5 er opfyldt

Om solvarmeløsningen
Arcon Solar har udviklet og produceret solvarmeanlægget. Udover opvarmning af brugsvand leverer solvarmeanlægget også energi til blandt andet hotellets varmesystem samt de andre bygninger på Ecco Alléen.

Solvarmeanlægget får dets energi fra 300 kvadratmeter solfangere, som er forberedt til at kunne udvides med yderligere 50 kvadratmeter. Solfangerne er som de første termiske solfangere i Danmark monteret på galvaniserede stålfundamenter i stedet for de traditionelle betonfundamenter.

Til at supplere solvarmeanlægget i mindre solrige perioder er der installeret to 60 kW jordvarmepumper med hver 2.500 m jordslanger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078