23948sdkhjf

Hvordan sikres kvaliteten af solcelleinstallationer – svaret er uddannelse

Denne klumme er skrevet af Tim Ljunggren, CTO, Senergia AB.

Solenergiindustrien er en branche, som ifølge de seneste tal beskæftiger tæt på 5000 mennesker i Danmark.

Det er en branche, der stadig udvikler sig med hastige skridt i takt med den teknologiske udvikling indenfor solceller.

Det er også en branche, der fremadrettet vil blive en vigtigere vedvarende energikilde i det danske energimix. 

Solenergi udgør i dag seks procent af Danmarks elektricitetsproduktion og er planlagt til at vækste kraftigt de kommende år som led i den stigende elektrificering af det danske samfund.

Den enorme vækst i branchen har været både fascinerende og inspirerende. Hvem havde troet, det ville ske så hurtigt? Og med sådan en effekt?

Manglende kvalifikationer

Men den hurtige udvikling kommer også med en bagside. Masser af mennesker tiltrækkes af industrien og dens jobmuligheder. Det er godt, vi har brug for dem.

Men der er også en bagside af medaljen. Den hurtige vækst har ført til, at ukvalificerede folk udfører installationer. 

For kort uddannelse, mangel på gode undervisere og manglende erfaring fra branchen gør, at vi lever i en tro på, at tingene er bedre stillet, end de måske er.

Risikoen er ikke "bare" et solcelleanlæg, der ikke producerer efter hensigten, men også arbejdsmiljørisici i form af manglende kompetence vedrørende opbygning af stillads og faldsikring. Også angående elsikkerhed og at jævnstrømmen fra solpanelerne slet ikke opfører sig som en traditionel installation med vekselstrøm.

Solcellebranchen forener to faggrupper, hvis kompetencer både er nødvendige for, at anlægget kan designes, installeres og fungere efter hensigten.

En fagkategori er ”tagfolkene” som inkl. tømrere, pladesmede, tagdækkere og andre handy fagfolk, som ved en masse om tage, imprægnering, befæstninger og alt der har med taget at gøre.

I den anden har vi elektrikerne, som er ekstremt gode til elinstallation, kabellægning, gennemføringer og el generelt. Disse to skal forenes i en symbiose for at nå frem til et korrekt installeret solcelleanlæg.

Rette uddannelse til rollen

Denne klumme skal ikke fokusere for meget på regler og lovtekster, men på hvordan vi som branche skal sikre, at der er de rigtige mennesker, med den rette uddannelse til deres rolle, som også udfører deres arbejde korrekt.

Men kan du som leder af en solcelleinstallatørvirksomhed sige med hånden på hjertet, at du har givet dine medarbejdere de rette betingelser for at udføre deres arbejde bedst muligt? Er de blevet uddannet i elsikkerhed?

Har dine medarbejdere lært, hvordan man bygger et ordentligt stillads (vi mener her ikke et fire timers online kursus)? Har du lært dem, hvordan fastgørelsessystemet påvirker taget og tagkonstruktionen? Har du for eksempel lært dem at fortolke en vindbelastningsberegning? Hvis der er selv den mindste tøven i dit svar, har du højst sandsynligt ikke gjort nok.

I Senergia har vi gennem en længere årrække været behjælpelig med at uddanne branchen i både Sverige, Norge og Finland og hjulpet mange installatører i at få de rette kvalifikationer gennem vores kurser, hvilket vi også vil forsøge at gøre i Danmark fremadrettet.

Individuel udviklingsplan

Hvordan skal branchen så rumme viden?

Elektrificeringen og energiomstillingen vil fortsætte i mange år fremover. Solenergibranchen skal fortsat turde udfordre.

Det er farligt at læne sig tilbage og føle sig mæt. Ikke alene vil du blive kørt over, du vil miste forretning.

Uddannelse og videreuddannelse skal blive en central del af erhvervslivet. Hver elektriker og solcelleinstallatør skal have deres individuelle udviklingsplan og der skal afsættes både tid og ressourcer til uddannelse.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078