23948sdkhjf

Søger investorer til patenteret anlæg: - Jeg er gået i stå, fordi jeg ikke har nogen penge

Michael Mølhede fra Millfield Technology ApS vil høste energi i floder, tidevand og havstrømme, men han mangler flere millioner for at kunne gå i markedet

Sammen med sin far Mogens Mølhede har Michael Mølhede udviklet Millfield Flow Converter, der kan konvertere strømningerne i floder, tidevand og havstrømme til grøn energi.

Med et patent i 34 lande i hånden er han nu klar til at få testet sit anlæg i en lidt større skala og har søgt verdenspatent. Men for at det kan lade sig gøre mangler han noget – eller nogen.

- Vi har allerede bevis for det virker - dels fra et forskningsprojekt foretaget af DTU, og dels fra en prototype-test foretaget i en strømningstank på Force Technology, men for at skabe et salgsklart produkt mangler vi økonomiske partnere, så vi kan komme igennem de næste faser, siger Michael Mølhede.

Han forklarer sit koncept således: 

- Forestil dig, at vi monterer en kran på en flodbred. I den anden ende monterer vi vandrette og lodrette vinger som på halen af en flyvemaskine. Når vi drejer vingerne, vil flodens strømning derved bevæge kranarmen, og den bevægelse høster vi. Det er altså en omvendt kran - vandet skubber kranen og bevægelsen driver en generator, der laver elektricitet.

Real-life-test

Anlægget er stadig i sin vorden, men er som sagt blevet bassintestet. Michael Mølhede er klar til fremstille den optimerede og færdigdesignede fjerde prototype-udgave, som han forventer kan modnes til det første marked.

- Det kræver proof-of-concept, og derfor har vi etableret et samarbejde med Kattegatcentret og opnået NGO-opbakning, som medfører, at vi allerede har fået tilladelse til at foretage real-life-test i Grenåen, siger Michael Mølhede.

Jeg har alt klar – hvis jeg havde penge, så kunne jeg sætte nogen i gang med at bygge med det samme. Michael Mølhede, Millfield Energy Converter

Men her møder han den stopklods, som ikke er ny for ham, men som endegyldigt kan tage livet af hans projekt.

- Jeg er gået i stå, fordi jeg ikke har nogen penge. Jeg har alt klar – hvis jeg havde penge, så kunne jeg sætte nogen i gang med at bygge med det samme. Vi kunne have en maskine i vandet inden jul. Det hele afhænger af penge, og at nogen har tid til at bygge og har materialerne hjemme, siger han.

Kogt ned i kroner og ører mangler han på den korte bane 2,5 millioner kroner til proof-of-concept – og på den lange bane 10 millioner kroner til fuldskala og kommercialisering.

Underleverandører

Hidtil har Millfield Energy Converters haft DTU, Force Technology, Svend Ole Hansen ApS, Dutch Marine Energy Centre, Glasfiber DK og JL Hydraulik inde over udviklingen og produktionen af de første prototyper.

Anlægget består blandt andet af convertere, der kan monteres enkeltvis eller i farme. De kan monteres ved flodbredder, dæmninger, renseanlæg, på pramme, klipper, træer og på pæle. Maskinhuset med styresystem, pumper og generator findes på land og kan deles mellem flere convertere.

I øjeblikket leder Michael Mølhede efter underleverandører, som vil producere anlæggets dele, når først pengene er tikket ind på kontoen. Men han søger også efter virksomheder, der har viljen og ressourcerne til at sponsorere materialer eller ydelser for derved at give deres bidrag til udviklingen.

- Virksomheden skal bestå af underleverandører. Jeg skal ikke være direktør. Jeg skal bare have et kontor, hvor jeg kan udvikle videre, siger han.

Søger investorer

Indtil nu har Michael Mølhede klaret skærene for næsten egen regning. Men det har kostet dyrt.

- Da jeg fik et patent i 2019, var jeg superglad, indtil jeg blev præsenteret for en regning på 630.000 kroner. Jeg var rundt hos venner og familie med hatten i hånden og fik samlet 1,7 millioner kroner, så der var til byggeriet af prototype to, test af prototype to og at betale patentregningen, siger Michael Mølhede og tilføjer:

- Jeg har selv postet alle de penge i, jeg kunne. Jeg er belånt til op over begge ører. Jeg har lagt langt over en million selv.

I de seneste fem år har han hentet 5 millioner kroner, og nu står han altså og mangler 2,5 millioner for at kunne komme videre. Derfor håber han også, at der snart er nogle investorer, der melder sig på banen.

-Det, der skal være med til at tiltrække potentielle investorer, er, at anlægget er ret unikt. Da energien i floder og tidevand er forudsigelig og konstant, er vi overbeviste om, at teknologien kan skabe forsyningssikkerhed ved at producere 100 procent CO2-fri, balanceret og grøn energi til en pris, der kan konkurrere med vindmøller og solceller, siger han og tilføjer: 

- Der er ikke andre i verden, som har gjort krav på den her teknologi, så udover vores nuværende patent i 34 lande, har vi lige fået tilsagn, som tyder på, at vi også kan opnå et verdenspatent.

Flyvemaskiner og trompeter

Ideen med anlægget er opstået i hovedet på faderen Mogens Mølhede helt tilbage i 1970’erne. Han arbejdede i Kriminalforsorgen, var pioner i Danmarks flyvehistorie og renoverede veteranflyvemaskiner i sin fritid. Og det er her, de første streger til Millfield Flow Converter blev slået. Ikke desto mindre fik faderen afslag fra Opfinderkontoret/Teknologisk Institut, der i sin tid skrev:

- Jeg mener ikke, at det er tilrådeligt at forelægge sagen for Teknologirådets Produkt-idéudvalg (Tidl. PROFEO) med ønske om støtte, idet jeg er sikker på, at vi vil få afslag.

Trods den nedslående besked slap faderen dog aldrig rigtig ideen.

- Da han kom i 60’erne, fik han en blodprop og mistede sit flyvemaskine-certifikat. Jeg opfordrede ham til at tage den gamle sag op igen. Det gjorde han så og nåede at udvikle toppen af isbjerget, inden han døde i 2020. Siden har jeg fået det til at virke ved, at man styrer vingerne og får energi ud af armen på kranen, forklarer Michael Mølhede, hvis livsbane ikke ligefrem har lagt op til, at han skulle tage fat, hvor faderen slap.

- Jeg er uddannet reservedelsekspedient. Det har jeg dog aldrig levet af. Jeg har været professionel trompetist i 30 år og spillet med alle lige fra Birthe Kjær til Prince, siger han.

Men nu har han altså fundet sin nye livsbane – og det bliver at føre faderens ideer videre, for som han siger:

- Hvad nu, hvis det bliver det nye Vestas-eventyr?

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047