23948sdkhjf

Evida: 2023 tegner til ny "rekord" i overgravede gaskabler

Evida forudser endnu en kedelig rekord i antallet af overgravede gasledninger - halvvejs inde i 2023 har gas-netoperatøren allerede konstateret over 500 overgravninger 

Evidas beredskab har haft travlt i årets første seks måneder. For i den periode har man måttet rykke ud til  516 overgravninger af selskabets gasledninger og dermed tegner 2023 til at slå sidste års 705 overgravninger. 

Det skriver Evida i en pressemeddelelse.

Per Persson, der er tilsynschef kalder udviklingen for "bekymrende" for både sikkerhed og arbejdmiljø 

- En overgravet gasledning kan have store personlige konsekvenser, hvis den udsivende gas bliver antændt. Forsyningssikkerheden bliver også udfordret, fordi overgravninger kan medføre, at forbrugere og virksomheder i perioder er uden gas. Derudover har det miljømæssige konsekvenser, at metangassen slippet ud i atmosfæren, ligesom det er tidskrævende og dyrt at udbedre skaderne, siger Per Persson. 

Fjernvarmeudrulning trækker op

Graveaktiviteten i samfundet har været stigende de seneste år, og det kan aflæses i antallet af overgravninger. I 2019 skete der 408 overgravninger, og i de følgende tre år steg antallet til den foreløbige "rekorden" på 705 overgravninger i 2022.  

Anlægsarbejde med fjernvarme står for omkring 50 pct. af overgravningerne, oplyser Evida. 

Evida arbejder løbende på at mindske antallet af overgravninger og følger op ved hver enkelt overgravning.

- Vi er meget optaget af at komme problemet til livs, og derfor arbejder vi med en række tiltag. Vi kontakter graveaktørerne, der forårsager overgravningerne, uddeler foldere og underviser i, hvordan man undgår overgravninger, siger Per Persson. 

Graveaktørerne skal vide, hvor gasledninger er placeret i jorden, hvilket registeret www.ler.dk viser.  Samtidig er det afgørende, at det sidste gravearbejde tæt på gasledningen foretages med håndskovl i stedet for en gravemaskine. 

- Hver gang der er en overgravning, er der en risiko for at gassen antændes og personer kommer til skade, og det skal vi undgå, siger Per Persson.

Som skadevolder er man normalt ikke forsikret, hvis man ikke har søgt ledningsoplysninger og medbringer dem på arbejdsstedet, når man graver. 

Gravearbejde ved gasledninger: Undergå overgravninger 

  • Indhent ledningsoplysninger og forstå tegningerne. Ring hvis du er i tvivl på telefon 6225 9085 i Hovedstadsområdet, Nordsjælland, Midt- og Vestjylland og 7021 3046 i Sydjylland, Fyn, Syd- og Vestsjælland.
  • Er der fejl i tegningerne, så stands arbejdet midlertidigt.
  • Vær forsigtig med gravemaskinen – Få hjælp fra kollegaen med håndskovl, når du nærmer dig gasledningen.
  • Overhold afstandskravene som findes i ”Pas på gasledningerne”. Den finder du her.
  • Overgravninger meldes til Evida på 62259114 og evt. til 112.
  • Tag selv ansvar og vær opmærksom på egen sikkerhed og arbejdsmiljø
  • Involver din ledelse hvis du er i tvivl om sikkerhed og arbejdsmiljø

Kilde: Evida

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093