23948sdkhjf

Ostefabrik må ikke levere fjernvarme

Energiklagenævnet har underkendt et grønt fjernvarmeprojekt med udnyttelse af overskudvarme fra ostefabrikken Kerry til fjernvarme til forbrugerne i Glamsbjerg og Haarby.
Selvom potentialet for at udnytte overskudsvarme fra danske industrivirksomheder til fjernvarme er stort, spænder forældede regler forsat ben for de grønnere tiltag, mener Dansk Fjernvarme, der lige nu ærgrer sig over en sag fra Glamsbjerg.

Her ville det lokale fjernvarmeværk udnytte overskudvarmen fra ostefabrikken Kerry til at opvarme mere end 500 husstande, men Energiklagenævnet har vendt tommelfingeren nedad.

- Desværre kan vi med sagen fra Glamsbjerg se, at reglerne simpelthen er direkte imod udnyttelse af grøn energi fra spildvarme. Reglerne er lavet, så de sikrer et højt forbrug af naturgas. Det er fuldstændig ude at trit med, at man fra politisk side kræver en helt grøn el- og opvarmningssektor i 2035, lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Det er Naturgas Fyn, som har klaget over projektet, som ellers ifølge Dansk Fjernvarme både har positiv samfundsøkonomi, positiv økonomi for forbrugerne, positiv økonomi for virksomheden og i tilgift vil rense lugten fra ostefabrikkens produktion væk til glæde for lokalmiljøet.

Reglerne bør laves om
- Det er helt galt. Teknisk er det muligt at udnytte overskudsvarmen fra Kerry. Økonomisk er det en fremragende ide. Miljømæssigt burde det tildeles en hæderspris. Men hensynet til at sælge store mængder fossilt naturgas er med lovens ord altså vigtigere. Det er jo helt galt, lyder det videre fra Kim Mortensen.

I Danmark er der i dag utroligt meget spildvarme fra industrivirksomheder, der ligesom hos Kerry blot køles bort til at varme fuglereder. Faktisk er der så meget brugbart spildvarme, at det ifølge Dansk Fjernvarme svarer til fjernvarmeforbruget i Aarhus.

- Reglerne skal simpelthen laves om. Det er jo helt og aldeles uforståeligt, at man som fjernvarmeværk ikke må gøre det, som politikerne forlanger af os, bare fordi reglerne ikke er opdateret til en grøn fremtid, slutter Kim Mortensen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094