23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Solcellekrig tvinger det danske marked i knæ

Dansk Byggeri advarer mod, at Kina svarer igen med straftold, der vil gøre europæisk produktion af solceller meget dyrere.
47 procent. Det er intet mindre end størrelsen på den ekstraregning, danske leverandører af solceller nu skal betale for import fra kinesiske producenter. Det sker som følge af den straftold, EU netop har vedtaget. Tolden skyldes, at kinesiske solcelleproducenter indtil nu har kunnet eksportere med underskud, fordi de har modtaget støtte fra den kinesiske regering.

Men effekten af initiativet vil kun have en kortsigtet positiv effekt for de europæiske leverandører, mener Dansk Byggeri. Inden for et år vil mange kinesiske virksomheder enten rykke produktionen uden for Kina eller blive opkøbt af udenlandske investorer – og dermed vil priserne falde igen.

Lige nu stiger produktionen af solceller i Taiwan og Sydkorea, som håber at overtage store dele af markedet. I mellemtiden risikerer EU, at Kina svarer igen med en straftold på siliciumgranulat, som europæiske solcelleproducenter anvender, og som dermed vil fordyre produktionen af solceller i EU.

- Med den nye straftold på solceller fra Kina har EU åbnet for en handelskrig, som kun vil have en begrænset og kortsigtet positiv effekt på det europæiske marked, mens den langsigtet kan skade EU’s klimaambitioner og målsætning for vedvarende energi, siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Mieke Bak Rasmussen.

Krigen eskalerer
Og imens handelskrigen mellem EU og Kina eskalerer, forsvinder markedsgrundlaget for de danske solcelleleverandører, advarer Dansk Byggeri. Det skyldes blandt andet, at den danske model for tilskud til solceller er beregnet ud fra et forventet kraftigt prisfald på solcellepaneler. Dette fald vil vi ikke se efter den netop vedtagne straftold.

- Regeringen har bagt en kage med de forkerte ingredienser, og derfor er det nødvendigt, at der foretages et eftersyn af den danske solcellemodel, hvor ingredienserne svarer til virkeligheden. Forudsætningen var et prisfald på over 20 procent for solcelleanlæg, men de europæiske spotmarkedspriser er stigende, og denne udvikling forstærkes med den nye straftold, siger Mieke Bak Rasmussen og fortsætter:

- Regeringen står med et ansvar for at stabilisere det danske solcellemarked, så vi ikke skal bygge en hel branche op fra bunden igen og dermed få et kæmpe effektivitets- og innovationstab. Derfor bør regeringen forlænge tarifferne for tilskud til solcelleenergi for 2013 frem til 2014, hvor vi forventer at kunne se en positiv effekt af lovgivningen for almene boliger og lejeboliger, og de internationale markedspriser for solceller har stabiliseret sig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078