23948sdkhjf

Energiprisen stiger mens temperaturen falder

Prisen for en MW strøm er steget med 56 procent i november. Fortsætter kulden kan det betyde, at energipriserne sætter rekord
Vinterens tidlige komme har fået forbrugerne til at skrue ekstra op for varmen i år.

- Som en tommelfingerregel kan man sige, at for hver grad temperaturen falder, stiger elforbruget med en procent. Denne lovmæssighed har dog ikke gyldighed, hvis det er ekstraordinært koldt, eller hvis det er koldt og blæsende på samme tid. Det skyldes formentlig, at når det er koldt og evt. også blæsende, så kan nogle varmesystemer ikke klare opvarmningerne i et eller flere rum, og så spæder forbrugeren til med blandt andet elbaserede varmeblæsere, siger kommunikationsmedarbejder fra DONG Energy, Ulrich Frøhlke, til Business.dk.

Højere priser i vente
Udsigten til en lang, kold vinter har fået europæiske energianalytikere til at revurderet deres forventninger til olie og elpriserne denne vinter. De advarer om, at energipriserne kan blive rekordhøje.

Allerede nu har kulden resulteret i voldsomme stigninger i energipriserne på de europæiske spotmarkeder.

På den nordiske energibørs Nord Pool var prisen på en MW strøm 362,31 kr. d. 1. november. Ved månedens udgang var prisen steget til 566,09 kr. I samme periode er prisen på naturgas steget 20 procent.

Få kunder rammes hårdt
Sidste vinter betalte en boligejer med der anvendte fjernvarme i gennemsnit 1.000 kr. ekstra, mens boligejere med naturgas- og olieopvarmning fik en ekstraregning på 2.100-2.500 kr.

Hvordan prisstigninger vil påvirke de forskellige kundegruppe i år er dog uklart.

- Udviklingen i elprisen på baggrund af en kold vinter er svær at spå om. Hvis vi kommer til at opleve en markant stigning i løbet af vinteren, bliver det hovedsageligt nogle få erhvervskunder med timemålere, der påvirkes. Og der er netop tale om få kunder, idet de fleste virksomheder og kommuner er klar over risikoen og derfor prissikrer hele eller dele af deres el-indkøb, siger Ulrich Frøhlke.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111