23948sdkhjf

Investeringer i grøn energi skaber behov for ny elektrisk infrastruktur

Mere grøn energi i de nordiske landes skaber behov for en udvidelse af kabelkapaciteten internt i Norden og til resten af Europa mener de nordiske el-brancher
En ny rapport udarbejdet for Nordenergi, de nordiske el-brancheorganisationers sammenslutning, konkluderer, at de nordiske landes investeringer i produktionen af vedvarende bør suppleres med en udbyggelse af el-infrastrukturen.

- Hovedbudskabet er, at det kun er rationelt og troværdigt at opstille ambitiøse mål for vedvarende energi, hvis vi samtidig forpligter os til at forbedre kabelkapaciteten til nabomarkederne, siger Lars Aagaard, Direktør for Dansk Energi og formand for Nordenergi.

Elpriser gør investeringer i kabelkapacitet
Det ventes, at elpriserne i Norden vil ligge under niveauet i resten af Europa, som følge af de store investeringer i vedvarende energi og resulterende overskud af strøm omkring 2020.

- Dette taler i høj grad for at opføre kabler mellem de nordiske lande og deres naboer. De planlagte kabler mellem Norden og kontinentet vil skave et overskud og en stærk business case for nye kabler.

Prisforøgelsen, som de nye forbindelser vil medføre vil ikke overgå priseffekten fra produktionsoverskuddet, siger Lars Aagaard

De nye kabler vil skabe balance på fremtidens grønne elmarked. Grøn vandkraft kan distribueres mod syd når vinden ikke blæser. På samme måde kan vindkraft sende nord på til nordiske slutbrugere

Mulighed for at gemme vedvarende energi
Sammenkobling muliggør endvidere energilagring på stor skala.

- Vi kan udnytte vindkraft til at pumpe vand op i højtliggende vandreservoirs og dermed lagre energi. Det er afgørende for det fremtidige grønne energisystem, siger Lars Aagaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125