23948sdkhjf

Den konstante udfordring

Klumme: - Det er delvist på sin plads at sammenligne vindmølleindustriens udvikling i de seneste 30 år med udviklingen i fly- og bilindustrien. Men vindmølleindustrien har sine egne problemstillinger og udfordringer.
Af Rikke Berg, Business Sector Manager, Danish Wind Energy Group/Dansk Eksportforening.

Gennem de seneste 30 års udvikling er vindmølleindustrien blevet ét af de mest interessante emner på verdensplan, såvel økonomisk som teknisk. Nogle vil sammenligne den med fly- og bilindustrien. Dette er delvist på sin plads, da der er mange sammenhængende forhold, der gør sig gældende, men lad være med at projicere alt for mange ting over på vindmølleindustrien. Den er sin egen med en hel masse problemstillinger, men også muligheder. En vindmølle er én af de mest ekstreme maskiner, der er lavet, og kan ikke umiddelbart sammenlignes med et fly eller en bil.

Dog kan der drages lære af bilindustrien, der i dag generelt set er kendetegnet af kvalitets-produkter, hvor alle hoveddele som motor, gearkasse – ja selv udstødningssystemet - holder igennem bilens levetid. Den totale drift tid for en bils levetid svarer dog også kun til et enkelt drift år for en vindmølle.

I vindmølleindustrien bør der være konstant fokus på kvalitet og produktionsmetoder som set i bilindustrien. Tiden er inde til at producere vindmøller i stedet for at bygge dem.

Der er ikke råd til de store fejl i fremtiden, og mølleprisen er under pres. Med det øgede antal internationale spillere går det ikke an at skulle lægge 1,5 gange oven i møllens pris for at holde den kørende i dens levetid. Det er samtidig vigtigt, at oppetiden (availability) hæves til mere end de nuværende 95%.

I det lys bliver det stadigt mere vigtigt, at man benytter sig af erfaringsbaseret, opdateret teknologi. Hvis virksomheder investerer i udvikling af produktionsmetoder samt systemer til sporing og tracking af komponenter sideløbende med de rette forandringer i ledelse og organisation, opnår virksomhederne kvantespring i kvalitet, produktivitet og konkurrenceevne, viser forskning. Kombineres dette med, at leverandører såvel som vindmølleproducenter får adgang til de nødvendige testfaciliteter, så er alle nået langt.

Mange af de danske leverandører til vindmølleindustrien har været med i adskillige år og kender betydningen af at levere kvalitetsprodukter. Derfor er deres viden og erfaringer en meget vigtig parameter for at kunne lave det færdige kvalitetsprodukt. En vindmølle består cirka af 8.000 komponenter, og hver eneste af disse skal opfylde kvalitetskravene i hele møllens levetid. Der skal være styr på produkterne fra fødsel til død, og her er samspillet mellem leverandører og mølleproducenter den erfaringsramme, der kan gøre forskellen.

Kilde: Danish Wind Energy Group/Dansk Eksportforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081