23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Første spadestik - Nyt CO2 Neutralt kraftvarmeværk i Sindal forhindrer højere varmepriser

Hjørrings borgmester Arne Boelt(A) og Sindal Varmeforsynings formand Bjarne Christensen tog første spadestik til opførelsen af et nyt banebrydende CO2-neutralt kraftvarmeværk.

Den nye multibrændselsovn, der både producerer strøm og varme, har så lav udledning af emissioner, at Sindal belønnes med tilskud fra staten, så varmepriserne holdes nede og forbrugerne derved undgår en årlig stigning på mindst 5000 kr.

Sindals nye Kraftvarmeværk har et danskudviklet, brændselsfleksibelt forgasningsanlæg, som i modsætning til andre biomasseanlæg, gør det muligt at bruge alle mulige forskellige former for brændsler, der så omdannes til strøm og varme – f.eks. haveaffald, træer og grene, men også gyllefibre, affald fra bryggerier, mv. kan puttes i det nye anlæg.

- Vi har brugt en del år på at undersøge markedet for et nyt anlæg, der skal erstatte det naturgasfyrede anlæg, når det i 2019 ikke længere er rentabelt at benytte naturgas til fjernvarme. Med dette nye og banebrydende anlæg fra Dall Energy, der udleder under 100 mg NOx og derved er et af verdens mest miljøvenlige anlæg, kan vi som minimum holde varmepriserne nede. Men hvis det går som forventet, så får vores brugere lavere varmepriser, forklarer Bjarne Christensen, der er formand for Sindal Varmeforsyning.

Staten belønner nemlig forgasningsanlæg, der producerer strøm med meget lave emissioner (under 100 mg/Nm3). Det betyder, at Sindal Varmeforsyning får et pris-tilskud på den strøm, anlægget producerer. På den måde kan varmepriserne hos forbrugerne i Sindal reduceres yderligere.

Første anlæg hvor affald på genbrugspladsen bliver til varme

Det er den danske leverandør af biomasse teknologi, Dall Energy, der de senere år har vundet en række priser inden for biomaseteknologi, der har udviklet multibrændselsovnen. Ovnen er en videreudvikling af de første anlæg, der bl.a. allerede kører i Bogense og Sønderborg, men udledningen af emissioner er forbedret væsentligt, samtidig med, at det nu er muligt at anvende flere brændsler som f.eks. affald fra haver og savværker.

- Dall Energy har garanteret at udledning af NOx er under 100 mg/m3 hvilket er under halvdelen af, hvad der er normalt. Anlægget kan også køre med forskellige brændsler, f.eks. haveaffald, så vi regner med at kunne bruge lokale ressourcer. Det betyder reelt set, at når vores borgere afleverer grønt affald på genbrugspladsen, så får de det tilbage som varme i radiatoren, forklarer Jesper Skrubbeltrang, driftsleder for Sindal Varmeforsyning.

Fremtidens teknologi

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har støttet udviklingen af biomasse teknologien, fordi det har potentialet til at blive fremtidens teknologi – både i Danmark og internationalt. Og det er da også en stolt borgmester

EUPD er en offentlig tilskudsordning, der støtter ny teknologi på energiområdet, som kan bidrage til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima.

 - I Sindal kan man med det nye anlæg være stolte af, at man på innovativ vis formår at levere miljøvenlig strøm og varme. Med den EUDP-støttede teknologi er det nu muligt at anvende grønt affald til at forsyne Sindals borgere i fjernvarmen, forklarer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Det nye kraftvarmeværk koster 65 millioner kr. at opføre og anlægget forventes driftsklar til varmesæsonen 2018/2019.

 

Dall Energy ApS
Dr. Neergaards Vej 3
2970 Hørsholm
Hørsholm Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30519787
P nummer: 1013893787

Kontaktperson

Jens Dall Bentzen
Direktør
+45 29872222 jdb@dallenergy.com

Send til en kollega

0.047