23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tørlager på 5%RH sikrer fuldstændig kontrolleret klima til følsomme elektronikkomponenter

I et 12m² stort lokale holdes luftfugtigheden konstant på bare 5%RH, hvilket betyder en stor overskuelighed over elektronikkomponenter i forhold til opbevaring i et elektrisk tørskab.

Virksomheden HP Elektronikmontage ApS i Ballerup er underleverandør til den danske elektronikindustri. Firmaet, der har omkring 25 ansatte har specialiseret sig i indkøb til og fremstilling af prototyper, specialopgaver og mindre til mellemstore produktionsserier.

HP Elektronikmontage ApS tilbyder alle løsninger bl.a. alle former for SMD-montage (Surface Mount Device) til avancerede Box Build opgaver fra micro elektronik til store medicinske process skabe. Firmaet tager ansvar for optimal opbevaring og styring af ESD (Electro Static Discharge) og/eller fugtfølsomme komponenter samt komponenter med begrænset holdbarhed.

I forbindelse med produktion af PCB, arbejdes ofte med komponenter i MSL (Moisture Sensitivity Level) klasse 3-6, der kun tåler den omgivende lufts naturlige fugtighed i meget begrænset tid.

Følsomme komponenter
Komponenterne må derfor vakuumpakkes eller opbevares i tørrerum for at kunne sikre funktionsdygtighed – også ved lang lagringstid, men også for at kunne opretholde IPC og J001 certificering, der er et vigtigt konkurrenceparameter.

Hos HP Elektronikmontage ApS er man udstyret med et konventionelt elektrisk tørskab, der bl.a. anvendes for at sikre at PCB forud for den fuldautomatiserede loddeproces ikke oppebærer for stor fugtighed. Udtørringen er nødvendig for at forhindre at printpladen i udvider sig unødigt , når fugtigheden i materialet udsættes for den 260°C høje loddetemperatur.

Munters havde løsningen
Daglig leder Michael Ravn fortæller, at virksomheden fik brug for mere tørrekapacitet, men ønskede en mere fleksibel løsning i forhold til endnu ét eller flere tørskabe. Fra tidligere ansættelse havde Michael Ravn kendskab til Munters’ affugtningsløsninger til elektronikindustrien, og han kontaktede derfor det lokale Munters salgskontor.

Baseret på virksomhedens ønsker og krav, blev der udarbejdet en løsning, hvor en sorptionsaffugter type ML180 med specialdesignet rotorsystem nu sørger for at opretholde en konstant relativ luftfugtighed på 5% RH i et 12 m³ stort lokale = tørlager.

Affugteren, der har en nominel luftmængde på 180 m³/h er placeret i et tilstødende rum og blæser via en kanal den tørre luft ind i tørlageret med den følsomme elektronik. Den våde afkastluft føres til det fri, mens luften til regenerering tages fra rummet, hvor affugteren er placeret. Affugteren styres via en indbygget elektronisk høj-præcisionshygrostat, der måler såvel relativ luftfugtighed (%RH) som temperatur.

Stor tilfredshed og overskuelighed
Det nyindrettede tørlager fungerer til Michael Ravns fulde tilfredshed:

"Vi har med Munters-tørlageret fået en meget større overskuelighed over produkterne, der også er blevet meget lettere at håndtere i forhold til i tørskabet - bl.a. er vakuumpakning af komponenterne nu overflødig. Investeringen var nogenlunde det samme som til ét nyt tørskab, men til gengæld er kapaciteten næsten 10 gange så stor. Fugtforholdene i tørlageret er helt stabile og fuldt kontrollerede.

Vore egne datalogninger viser, at efter en periode med service og rengøring i rummet med døråbning, falder den relative luftfugtighed fra omkring 30% RH til 5% RH i løbet af bare 20 minutter. Vi er meget imponerede !".

Fremtidssikret løsning
Anlægget har tilstrækkelig kapacitet til også at kunne håndtere en evt. fremtidig udvidelse af tørlageret på op til 3-4 gange den nuværende størrelse.

- Rummet er opbygget som et rum i rummet med gipsplader og vådrumsmaling – i mange andre tilfælde vælger man langt dyrere løsninger ved konstruktionen af selve rummet med opbygning i kølerumsprofiler og med kølerums dør.

- Det samlede system og rummets tæthed bevirker en ekstrem lav drifttid på affugteren, der igen betyder, at der kun sker en minimal opvarmning af rummet på 1-2 °C ift. de omgivende lokaler.

Det betyder at der ikke er noget som helst behov for opvarmning.

Enkelt, energiøkonomisk og nemt at håndtere !

Læs mere om Munters' løsninger til elektronikbranchen på www.munters.dk

 

Munters A/S
Ryttermarken 2A
3520 Farum
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK89549418
P nummer: 1002821346

Send til en kollega

0.047